Kjøkkenhage for nybegynnere (2): Fem enkle urter

Urter er alltid nyttig og godt å ha innen rekkevidde. De krydrer hverdagen og kan være en fin start på en egen kjøkkenhage. Her kommer fem jeg ikke vil være for uten.

Gressløk – den praktiske

Gressløk og luftløk (bildet) er av de greieste i klassen. Du kan kjøpe ei ferdig potte i et hagesenter eller så selv. Finn et egnet sted ute, der det passer å ha urter, for løken kommer igjen år etter år. Klipp og bruk. Du kan også dele opp de lille blomstene og bruke dem som pynt på salanten. Gressløk av ulikt slag klarer seg selv og er anvendelig til mye. Strø den for eksempel over ris eller pasta.

Basilikum – pingla

Basilikum både smaker og lukter godt og er fristende å ha innen rekkevidde. Men dette er en av pinglene i krydderflokken. Den blir pjuksete i norsk ruskevær, trives dårlig på friland og bør helst dyrkes i potte på et lunt sted. På den annen side spirer den fort og er villig som få. Det er mange sorter å velge i. Tåler ikke tørke. Fast følge til tomat.

Persille – treg i starten

Hver vår pleier jeg å tyvstarte med å kjøpe ei potte persille i hagesenteret som jeg planter ut. Vil du så selv, haster det med å komme igang, for den grønne krølltoppen er treg i starten. Mine har rukket å bli fem centimeter på en måned. Fordelen er at de fleste sortene er hardføre og tåler å stå ute også når været ikke er på sitt beste. Vil du ha krukkehage, pynter persillen fint opp blant sommerblomstene. Er toårig.

Mynte – den frekke

Fordelen med mynte er at den er veldig villig. Ulempen er at den kan skyte ut sine lange utløpere og ta kommandoen over hele urtebedet. Det kan derfor være greit å temme den i ei potte, men det er etter min erfaring best å overvintre den utendørs. Når det gjelder mynte er det mange smaker å velge i. Jeg har både eplemynte og ananasmynte som holder seg greit på plassen sin i bedet.

Ruccola – enkel og grei

Nå går ruccola strengt tatt ikke inn under urter. Men den særegne salaten blir ofte brukt til å sette smak på maten. Ruccola finnes både som ettårig og staude. Dette ble jeg ført klar over da jeg fant igjen de små, robuste røttene året etter. Hjemme hos oss er ruccolaen så enkel å få til at den i perioder går under navnet “røkla”, men den er gull verd for å sette spiss på maten.

Lurt å huske: Det er moro å så urter som gressløk, persille og basilikum selv. Verste “ugresset” i min urtehage er oreganoen, som dukker opp alle steder etter å ha frøsådd seg. Vil du kjøpe ferdige potter med urter, så gå til et hageutsalg. Spør om plantene er hedet for å være ute. Ellers må de få en myk overgang. Urter vil ha vann, dette pleier den norske sommeren ordne. De trenger lite gjødsel. Husk at mange kan overvintre ute.

Har du erfaring med urter, eller lurer på noe, så er det bare å komme med innspill.

Kari K.

Yana sendte meg denne på facebook: Da vi bodde i en leilighet plantet jeg urtene mine inn i en jordbærkrukke. Det var både dekorativt og praktisk!

This entry was posted in Hage, Kjøkkenhage for nybegynnere, Kortgått mat. Bookmark the permalink.

10 Responses to Kjøkkenhage for nybegynnere (2): Fem enkle urter

 1. tove næs says:

  har agurturt (Borago) som en vakker favoritt. Det er ikke mye smak i den, men den er så himla fin i salaten:)

 2. perogkari says:

  Ja, agurkurten lever også sitt eget liv. Sådde for mange år siden, og nå dukker det opp en her og en der. Fordelen er at det er ekelt å luke bort dem du ikke vil ha. De blå blomstene er nydelige i salat og skal du ha fargefest, kan de få selskap av ringblomster eller blomkarse. Litt agurkurt f.eks i myntete gir den litt friskere smak.
  Kari K.

 3. Pingback: Kjøkkenhage for nybegynnere (6): Det er enkelt å så tomater | perogkari

 4. Pingback: Kortgått mat: Krydderhylle rett utenfor kjøkkendøra | perogkari

 5. Pingback: Kortgått mat: Salat i stua og persille i posten | perogkari

 6. Pingback: Urtene spirer både inne og ute | perogkari

 7. Pingback: Kjøkkenhage for nybegynnere (1): Barnelærdom | perogkari

 8. Pingback: Så eit frø og haust det som gror - Kvinnherad bibliotek

 9. Pingback: Så eit frø og haust det som gror | Stryn bibliotek

 10. Pingback: Så eit frø og haust det som gror - Askøy folkebibliotek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s