Hawaiirose slår seg løs i hawaiihagen

Navnet Hawaii har en merkelig effekt. Du kan stille det foran et helt vanlig ord, og så begynner ting å skje. Nå har det inntatt hagen vår. Men først et annet eksempel.

Skjorte swinger det ikke så nye av, og forsøker vi oss med den norske utgaven striskjorte, blir det ekstra trist. Hawaiiskjorte derimot, bærer bud om godvær og livsglede. Visste du forresten at opptakten til det hele var fattige japanere som kom til Hawaii for å arbeide i 1886. Kimmonoene ble etter hvert tilpasset klimaet og endte som fargerike skjorter. På 20-tallet fant studenter fram til skredderen og ville ha slike muntre plagg, og siden spredde de seg til Amerika.

Hawaiifotball er noe helt annet, og her strides det om begrepet. Men det brukes når spillet bølger fram og tilbake, tilsynelatende uten mål og mening.

Og det var dette som fikk meg til å tenke på at det nå om dagen ser ut som om vi har hawaiihage. Noe kommer selvsagt av de knallrosa hawaiirosene, som ikke minner så rent lite om de fargesprakende hawaiiskjortene. De har aldri hørt om beskjeden eleganse.

Hawaiirosene (hibiscus) kan gjerne stå i full sol om sommeren. De må inn før frosten kommer og ha en hvileperiode i den mørkste årstiden. Klippes om våren. Holdes jevnt fuktige og gjødsles med jevne mellomrom. I Nord-Afrika har jeg sett høye, formklipte hekker av hawaiiroser. De er et virkelig blikkfang med dypt grønne blader og store blomster. Om de finnes på Hawaii aner jeg ikke.

I resten av hawaiihagen vår er det ikke helt orden i fargerekkene. Brennende kjærlighet (luchnis) har skutt i været foran en skog av storkenebb, og pioner og revebjeller slåss om å være penest, der de står og gjør seg til ut mot veien.

Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Foto, Hage. Bookmark the permalink.

3 Responses to Hawaiirose slår seg løs i hawaiihagen

 1. mia says:

  Din hawaiirose ser helt fantastisk ut. Jeg satte en i potte på terrassen i våres men den minner ikke stort om din. Tomme greiner uten blad. Misstenker det er alt regn.. Ser flott ut hos deg 🙂

 2. Så forstår jeg deg rett Kari, at du planter de ut på våren, og tar de inn om høsten igjen, år etter år? … 🙂 Er vel noen av de vakreste blomstene jeg vet, men kjøper de aldri, har ikke akkurat “grønne fingre” se 😉
  Og nå er det ferie, så vi er på farten hele tiden nå. 😉

  Goooo sommer!!!!!!!!!!!!!!! :))))))

  • perogkari says:

   Forsøker å ta vare på hawaiirosene. Noen ganger går det. Andre ikke. Men kjelleren pleier å være full av pelagronier, noen fuksia og annet som nå tåle livet der nede i dårlig lys.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s