Vondt i magen av skrubb

Vi er midt i soppsesongen, og det mange frykter mest er å få i seg farlig sopp de kan bli forgiftet av. På begge soppkursene jeg har gått er det en læresetning som har gått igjen:

“Alle kjennetegnene skal stemme”. For å finne ut av dette må du ha ei god soppbok .

Er du ikke så dreven i faget, kan det også være greit å ha som regel at du holder deg unna all brun sopp med skiver under og alle de små hvite. Det finnes spiselig sopp som ser slik ut, men også flere av dem som er svært farlige. 

Skrubben (bildet) er en kjent matsopp, som ofte får dårlig rykte. Mange spiser den og klager så over at de har fått fryktelig vondt i magen. Årsaken er den samme. Skrubben har vært for dårlig varmebehandlet. Det holder ikke å bråsteke soppen i wok eller varme den litt raskt over bålet. Alle typer skrubb skal stekes eller kokes godt i minst et kvarter.

Sopp er generelt tungfordøyelig mat, så magen får litt å slite med. Men litt ut i sesongen pleier den å vende seg til godsakene.

Når jeg først skriver om sopp. Da jeg gikk hjem fra jobben i dag lyste det gult fra kantarellene i grøftekanten. To steder sto det også små, fine granmatrisker. Genseren fikk duge som knyttekurv, og hele soppfangsten forsvant i gryte med finnebiff, løk og enebær.

Kari K.

This entry was posted in Kortgått mat, Ut i naturen. Bookmark the permalink.

One Response to Vondt i magen av skrubb

  1. Pingback: Kortgått mat: Tyttebæra rødmer og soppen popper opp | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s