Kortgått mat: Tørkede traktkantareller er gull til vinteren

Det er kronår for traktkanterellene, og den er virkelig noe å trakte etter.  I dag hedrer de soppens dag med å stå tett i tett på sine gule stilker. Hos oss fungerer traktkantarellene som utsøkt smakstilsetning gjennom hele vinteren, og nå ligger fem etasjer og krymper i tørka på kjøkkenet.

Disse kantarellene kan brukes som de vanlige, gule. De er ikke riktig så parfymerte i smaken og egner seg godt stekte til kjøtt eller sammen med løk i suppe.

Traktkanterellene har mange venner i skogen. De kan stå tett sammen med sopp som ikke er spiselig, og i verste fall sterkt giftig. Nå er det så mye traktkantarell enkelte steder at du kan slå den med ljå, rake og kjøre den hjem i trillebår. Men lov meg at du plukker en og en.

Hull i hode er et viktig kjennetegn. Når soppen vokser til, får den sin karaktristiske traktform. Men også de aller minste skal se ut som om de er stukket med en nål i toppen. Beste rådet jeg kan gi er å ta jobben med å dele én og én når du kommer hjem på kjøkkenet. De skal splittes lett gjennom trakten og ned langs den hule, gule stilken.

Traktkanterellene er ypperlige å tørke. Tidligere splittet jeg dem i biter og la dem luftig utover et brett jeg satte på et lunt sted. Det kan være lurt å snu litt på dem av og til. Noen tørker på svak varme i stekeovnen med døra på gløtt, mens jeg nå har investert i en tørke. Den fungerer utmerket.

Traktkantarellene krymper til miniutgave, og kan fylles på rene, tørre glass.

Tørkede traktkantereller egner seg utmerket som smakstilsetning, og det er der vi bruker dem mest. Da knuser vi dem til småbiter i morteren, blander dem i kjøttdeig til kjøttkaker eller pastasaus. De kan strøs i saus eller suppe, og vær sikker: Du vil få spørsmål om hvor den gode smaken kommer fra.

Tørkede traktkantareller kan også legges litt i bløt og brukes i suppe, stuing eller til steking, akkurat som fersk sopp.

Er du usikker på kjennetegnene til traktkantarellen så sjekk også i ei god soppbok. En av mine favoritter er “Norske sopper” av Inger Langset Egeland og Steinar Myhr, som nå er kommet i ny utgave.

Foto: Per og tekst: Kari

Advertisements
This entry was posted in Foto, Kortgått mat, Ut i naturen. Bookmark the permalink.

One Response to Kortgått mat: Tørkede traktkantareller er gull til vinteren

  1. Pingback: Kortgått mat: De første traktkantarellene er på glass | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s