Porto og Lisboa holder på fasaden

Porto er en by som bokstavelig talt er bygget i flere etasjer. Husene i Lisboa har også sine særpreg, og for oss nordmenn er det mer vanlig å dekorere badet med fliser; ikke huset utvendig.

Fliser som bygningsmatereale har lange tradisjoner i denne delen av Europa. Hos antikvitetshandlerne kan du finne fine eksemplarer fra både Portugal og Spania, som er flere hundre år gamle.

Det store bildet øverst er fra Porto. Her er det fliser på deler av fasaden, og jeg lurer litt på hva jeg ville ha sagt hvis det hadde stilt seg opp turister utenfor hos oss og tatt bilde av klesvasken. Men det er jo slik vi synes er sjarmerende og skaper den rette atmosfæren der vi er på ferie.

Det hvite, smale, elegante bygget huser den kjente bokhandelen Lello i Porto, eller “Livraria Lello“, som det heter på de kanter. Den ble åpnet i 1906 og finnes på listen over verdens vakreste bokhandler. Og som hotellvertinnen vår sa: Dere må innom for å se på bygget, men det er ikke så farlig med bøkene. Det endte likevel med at jeg kjøpte den amerikanske hageboka “Garden Seating”, med 176 sider gode forslag til hvordan du kan møblere ute i hagen. Det er til og med gode arbeidstegninger.

På bildet til høyre står Per utenfor den lille jernbanestasjonen i Pinhau, en sentral landsby oppe i det vakreste av Dourodalen. Stasjonsbygningen er dekorert med en mosaikk av hvite og blå fliser. Motivene er hentet fra dagliglivet, og dette viser innhøsting av druer.

 

Til slutt tar jeg med denne bygningen fra Porto. Den legger ned mot Douroelva akkurat der den gule trikken starter sin ferd utover mot strendene og kafeene ved kysten. Her blir det litt flukt over ordet balkong.

Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Foto, Reise. Bookmark the permalink.

One Response to Porto og Lisboa holder på fasaden

  1. siri says:

    Flotte bilder fra en tilsynelatende fascinerende by.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s