Kortgått mat: Akevittflamberte lammekoteletter i eplesaus

Denne bloggposten dedikerer vi til vår gode venn Stein i Malmø. Dette er en rett vi sammen har kost oss masse med. Vi snakker om lammekoteletter flambert i akevitt.

Jeg fant oppskriften i bladet “Mat & Drikke” høsten 1989, og siden har vi laget dette i ulike varianter minst en gang hver høst når det er ferske lammekotelleter i butikkene, eplene våre er modne og mynta står grønn og fin.

Oppskriften:

Lammekoteletter (beregn et par stykker pr. person)

Syrlige epler

Fløte

I tillegg trenger du stekesmør, frisk mynte, salt og pepper.

Du kan servere kotelettene med poteter eller ris, og med grønnsaker som du selv liker. Vi har brukt både kokte gulrøtter, rosenkål eller broccoli. (ikke samtidig).

Framgangsmåten:

Start med å fjerne batteriet fra røyvarsleren. (husk å sette det inn igjen når du er ferdig og før du skal legge deg!)

Så er du klar: Brun kotelettene i en panne på sterk varme. Krydre dem med salt og pepper og strø på finhakket frisk mynte.

Når de er ferdige heller du på en skvett akevitt og tenner på. Her gjelder det å være litt tilbakelent med lange armer, og pass på luggen!

La kotelettene hvile i et varmeskap eller stekeovnen på svak varme ca 90-100 grader), mens du lager sausen.

Hell ca 2 dl fløte i den varme pannen og riv et skrelt eple direkte i pannen. Så rører/visper du med en gaffel eller en flat visp til sausen har fått en gyllenbrun farge.

Hos oss har vi brunet to og to koteletter, flambert dem og laget saus, og så gjentatt alt sammen til alle kotelettene er ferdig. Det gjør vi for å få mer saus.

Tro meg, den smaker så fantastisk at du kommer til å drømme om den!

Og før du skal i drømmeland, ikke glem de batteriene jeg nevnte…

Helt til slutt må jeg jo utdype hvorfor jeg dedikerer denne til Stein. Rett og slett fordi det er han som har holdt akevitten!

En av de første gangen vi lagde denne retten, kom Stein med en helflaske som han satte igjen. Og siden vi sjelden drikker akevitt hos oss, bortsett fra en liten nubb til juleribba, så varte flasken i mange, mange år!

Per og Kari

This entry was posted in Kortgått mat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s