Kortgått mat: Matriske i terteskjell er en sikker vinner

I dette blogginnlegget vil vi først og fremst anbefale stuede matrisker i terteskjell, men først en innledning om soppen som får alt for lite oppmerksomhet.

Den bløteste matvitsen jeg vet om lyder: “Hvorfor ta risken når man kan-ta-rellen?”. Og da sier vi høyt hjemme hos oss: – Ja takk, begge deler.

Matriske er noe av den beste soppen som finnes, og den regnes blant de fem sikre, som ikke kan forveksles med noe annet. Har du først hatt gulrotfarget riskesaft på fingrene, så du ser ut som en storrøyker, vil du alltid kjenne den igjen. Den får gjerne grønne flekker på hatten og vokser i klynger under gran, eller furutrær. Det fine eksemplaret på bildet sto sammen med et par venner i hagen vår.

Den nøtteaktige lukten som brer seg fra pannen når du steker matriske er også karakteristisk.

Matriskene har et lite problem. De er ikke så bildeskjønne som de skinnende gule kantarellene. Du må også finne unge, faste eksemplar, og være rask så det ikke flytter inn mark. Bruk kniven flittig og ta med de fine bitene hjem. Søndag bestemte vi oss for å være strenge. Vi skulle først og fremst ha matrisker, og fylte i tillegg tre småkurver med kantareller, traktkantareller og piggsopp. Flere sorter fikk ikke være med hjem i denne omgangen.

Matriske i terteskjell

De fine matriskene ble delt i biter og det meste av vannet dampet ut i tørr, middels varm  panne. Så ble soppen stekt lenge og forsiktig i smør til den ble faste i konsistensen. En raus slump fløte ble helt over og kokt inn til en blank fin stuing. Fløten gjør også at smaken blir rundere. Strø over salt og pepper og fyll i terteskjell. Små tomater smaker friskt på toppen. Vi spiste retten til kyllingfilet med sitrontimian og kokt ris. Matriskene kan også nytes som noe lunt og godt en mørk høstkveld.

Per og Kari

This entry was posted in Kortgått mat, Ut i naturen. Bookmark the permalink.

One Response to Kortgått mat: Matriske i terteskjell er en sikker vinner

  1. Pingback: Steinsopp og matriske: Hyggelig gjensyn med velsmakende venner | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s