Fotoutstillinger i Stockholm

Hvis du er interessert i fotografi og besøker Stockholm, har du gode muligheter til å se bilder av høy internasjonal klasse. Moderna museet på Skeppsholmen har en stor samling bilder, og viser hele tiden en liten del av samlingen.

I tillegg åpnet Fotografiska i Store Tullhuset på Stadsgårdhamnen våren 2010, og har store verdensnavn på lista over utstillere. I sommer har Robert Mappelthorpe hatt hovedutstillingen i første etasje.

På bildet over viser guiden på Moderna museet bilder av Anders Petersen fra Café Lehmitz (1978), hans gjennombrudd som fotograf. I denne serien finnes blant annet bildet som Tom Waits brukte som cover på sin plate ”Rain Dogs” i 1985. En annen svenske som er godt representert er selvsagt Christer Strømholm.

En av de virkelig store størrelsene i interansjonal fotografi, Irving Penn har donert 100 av sine fotografier til museet til minne om sin svenske kone  Lisa Fonssagrives Penn, og hans bilder har fått en veldig god presentasjon. Diane Arbus har et eget rom, og den berømte krigsfotografen Robert Capa har en egen vegg.

I tillegg finnes navn som Nan Goldin, Cindy Sherman Helmut Newton, Sally Mann, Robert Mappelthorpe og mange, mange fler.

Når det gjaldt dokumentasjn på urolige steder i verden, savnet jeg imidlertid størrelser som Abbas, Don McCullin og James Natchwey.

Jeg savnet også bilder av pionerer som Ansel Adams, som kanskje er den fotografen som virkelig bidro til å trekke fotografiene inn i kunstgalleriene.

Men, som sagt, Moderna museet har en svært stor samling, og det er bare en liten del av bildene som visestil enhver tid. Navnene jeg savner dukker forhåpentligvis opp når en del av den faste utstillingen av og til skiftes ut.

I motsetning til Moderna Museet har ikke Fotografiska en egen samling, men museet er blitt en kjempesuksess etter at det åpnet dørene i fjor vår. I løpet av det føste året var ca. 370.000 besøkende innom.

I sommer har den amerikanske fotografen Robert Mappelthorpe hatt hovedutstillingen i første etasje, men den blir tatt ned mandag 3. oktober.

Martin Bogrens utstilling “Lowlands” har fått 2. Etasje, en svært personlig svarthvit krysning av dokumentar og drøm fra Bogrens barndomsby i Skåne. Et av bildene fra utstillingen ble presentert i spalten “Øyeblikket” i Dagbladets Magasinet lørdag 1. Oktober. Utstillingen henger til 16. Oktober.

Neste store utstilling i Fotografiske er Nick Brandts romantiske dyreportretter fra østafrika. Den er vel verdt å få med seg for dem som skal til den svenske hovedstaden.

Den norske fotografen Margaret de Lange åpner sin utstilling  i forbindelse med sin bok om temaet ensomhet 7. desember. Den henger til mars 2012.

Fotografiska har i tillegg til utstillinger en innholdsrik butikk med mange gode fotobøker, og i tillegg en lunsjrestaurant i toppetasjen med god utsikt over sentrum av Stockholm.

Advertisements
This entry was posted in Foto, Reise. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s