Stokkrose, stemor og andre skjønnheter på sensommeren

Værguden har flørtet med sommertemperaturene den sista uka, og i hagen hos oss er det en del planter som har vist seg på sitt vakreste. For noen av dem er det naturlig å blomstre utover høsten, mens andre er det litt mer overraskende å se i så god form.

Fusiaen Quasar (til høyre) var bitteliten da vi kjøpte den i vår. Nå står den med store, fylte, blåfiolette blomster. Og så spørs det, for i informasjonen jeg finner, blir det opplyst at den er vanskelig å overvintre.

Den gammelrosa stokkrosen har endret litt farge fra sommer til sommer. Opprinnelig fant jeg frøene på et ubemannet salgsbord langs veien på Bornholm i 2003. Siden har det kommet igjen stokkroser på samme stedet, uten min hjelp, sommer etter sommer.

Stemorsblomsten er en raring i miniutgave. Hvert år frør den seg helt inntil husveggen, og langt ut på sommeren kommer en nye plante. Årets begynte ikke å blomstre før for en drøy uke siden.

Astersene hører oktober til. Nå står de med brune, inntørkede stauder på alle kanter og skinner i rosa og lilla. Plantene har akkurat sprunget ut, og kjenner jeg dem rett, tåler de også et par frostnetter. Du kan finne ensten 250 astersarter. Navnet betyr stjerne, noe som er enkelt å forstå ut fra bildet under.

Foto: Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Foto, Hage. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s