Kortgått mat: Tørkede epler er snadder til vinteren

Et stort kurvbrett fylt med knallrøde epler ser ut som en klisje fra eventyrene. Men de er ikke bare til ære for fotofrafen. Etter en runde i tørka, blir de til vårt aller beste juleknask.

Tradisjonen oppsto for noen år siden. Jeg hadde kjøpt en liten glasskrukke med rødt lokk på et loppemarked. Den ble fylt med tørkede epleringer, i julete, røde sjatteringer. Og når ventetiden var som lengst, ble godsakene hentet opp fra kjelleren som tilbehør til “Tre nøtter for Askepott”. Og siden har det vært slik.

Fem etasjer med epler hadde plass i tørka over natten, og nå er julekrukka fylt på ny sammen med et lite norgesglass.

Før du starter tørkingen må du stikke ut kjernehusene, skrelle eplene og skjære dem i skiver.
Du kan også tørke epleskiver ved å henge dem på en snor et lunt sted. Sørg for at det er rom mellom skivene, så luften slipper til. Eller legg skivene i stekeovnen ved ca. 60 grader med døren på gløtt. Det er viktig at eplene er helt tørre før du lagrer dem, ellers mugner de raskt.

Tørkede epler kan spises som de er eller brukes i matlagingen. Du kan for eksempel putte biter i muffinsdeigen.

Kari K.

 

This entry was posted in Hage, Kortgått mat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s