Nytt album fra Tom Waits: Bad As Me

Det er en liten begivenhet når kultartisten Tom Waits slipper en ny studioplate, sju år etter sin forrige. Det har blant annet fått platebutikken Big Dipper i Oslo til å holde midnattsåpent natt til fredag, når albumet kommer i salg.

Her kan du høre tittelkuttet fra den nye platen:

Det er mulig å høre hele albumet før utgivelsen ved å registrerer deg og streame det fra hjemmesiden til Waits. Førsteinntrykket etter å ha lyttet gjennom alle sangene én gang er at dette er et album som er noe lettere tilgjengelig enn det forrige studioalbumet hans, “Real Gone” fra 2004.

Her er selvsagt den samme smergelskive-stemma, som han nærmest har som et registrert varemerke. Det er skjeivt og skranglete komp der musikerne slår i vei på bøtter og spann, eller hva det måtte være. Men her er også alvorstunge og sarte ballader der Tom Waits synger med en varm inderlighet som bare han kan. (Synes jeg, da).

På en av de rolige og sarte sangene, “Last Leaf”,  synger han for øvrig duett med Stones-gitarist Keith Richards, og jeg kan bare registrere at begrepet “to rustne herrer” er tatt enda et skritt lenger!

En av de rolige sangene på albumet finnes også på You Tube. Du kan høre “Back In The Crowd” her:

Bad As Me har så langt fått strålende kritikker fra de som har omtalt platen. Terningene som er trillet, har stort sett landet på fem og seks. Albumet kommer også i en luksus-utgave med bok og en ekstra cd med tre kutt, der sangen “Tell Me” alene skal være verd ekstrakostnaden ifølge dem som har hørt den.

Jeg er blant dem som må vente til fredag før jeg vet om det stemmer. 🙂

Noen fakta om Tom Waits: Han er 61 år, og blir 62 den 7. desember. Han bor i California med kona Kathleen Brennan (som også er medforfatter på mange av sangene hans), og deres tre barn.

Han platedebuterte i 1973 med albumet “Closing Time”, som mange mener er et av hans aller beste. I 1985 slo han for alvor gjennom hos et stort antall av norske platekjøpere med albumet “Rain Dogs”.

Han har også laget musikk til og spilt små og litt større roller i en rekke filmer.

I motsetning til svært mange andre musikere, som har solgt musikken sin til reklamebruk, har Tom Waits kjempet hardt for å beholde integriteten sin. Han har ført en mangeårig og utrettelig kamp mot alle som har forsøkt å etterlikne musikken hans og ikke minst den karakteristiske stemmen, og vunnet alle sakene.

Men, som han sa i et intervju med New York Times for noen år siden, han er lei av folk som prøver å utnytte det grunnlaget han har laget gjennom musikken sin. Det koster tid og mye energi å følge opp alle sakene.

Men han gir seg nok ikke. Så den som kan tenke seg å høre Tom Waits skramle avgårde i bakgrunnen på en Dressmann-reklame eller noe liknende, må nok vente veeeldig lenge!

Da kan vi heller vente på Bad As Me, for den kommer på fredag…

Per

This entry was posted in Musikk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s