Musikalsk adventskalender, dag 6: Merry Xmas Everybody

Dette var nok ikke den første julerockeren, men for meg var denne monsterhiten fra britiske Slade det første møtet med noe annet enn den tradisjonelle musikken fra skolesangboka og juletrefest-heftene.

Desember 1973. Jeg er 13, har begynt på ungdomsskolen denne høsten, og ligger under dyna hjemme og hører Radio Lux på tider av døgnet da gutter som skal på skolen dagen etter burde ha sovet for lengst.

Og susende på en sprakende mellombølge fra England denne mørke desembernatta kommer “Merry Xmas Everybody”. Der og da får Slade en ny fanboy på Hamar…

I løpet av årene er vel følelsene for kvartetteten blitt noe mer nyansert, men jeg blir alltid både litt sentimental og glad på en gang når jeg hører akkurat denne.

“Merry Xmas Everybody” ble spilt inn sommeren 1973, og singelen kom på markedet 7. Desember samme året. I løpet av måneden endte den på toppen av den britiske hitlisten, og holdt plassen til ut i januar. Den var for øvrig Slades sjette  nummer en-hit.

I Norge klatret den til en 4. plass som høyest, og den lå elleve uker på singellisten.

Flere artister har spilt sin versjon – fra det britiske godthrockbandet The Mission til Spice Girls. Også Noel Gallagher (Oasis) har gjort en akustisk versjon av denne rockelåten.

Og bandet Slade eksisterer fortsatt. Men låtskriverne Noddy Holder (vokal og gitar) og Jim Lea (bass og vokal) lever greit på royalty fra platesalg og radiospillinger og er ikke med lenger. Men gitarist Dave Hill og trommeslager Don Powell må fortsatt ut på veien med ny vokalist og bassist og spille gamle Slade-låter for å ha til pålegg på maten.

Per

Advertisements
This entry was posted in Advent, Musikk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s