Musikalsk adventskalender, dag 10: Fairytale of New York:

Endelig! Vil kanskje mange si.“Fairytale of New York er jo en virkelig monsterhit når det gjelder julemusikk. Den ble spilt inn i desember 1987 av det irske folkpunk-bandet Pogues. Sangen er en duett mellom Pogues-vokalist Shane MacGowan og Kirsty MacCall, som den gangen var gift med Pogues-produsent Steve Lillywhite.

Kirsty MacCall var talentfull, men hadde vel ikke noen stor karriere bak seg, og den tok heller ikke av etter denne svært populære innspillingen. Helt på slutten av 90-tallet begynte det likevel å lage seg til for henne, men hun skulle dessverre ikke få lov å nyte det.

Hun omkom18. desember 2000 mens hun dykket sammen med sønnene sine utenfor kysten av Mexico. De var på vei opp etter et dykk da hun oppdaten båten i stor fart. Hun klarte å dytte den ene sønnen unna, men ble selv truffet og døde momentant.

Båten var eid av en av Mexicos rikeste menn, og onde tunger vil ha det til at det var sønnen som kjørte båten i et farvann som egentlig skulle være fritt for båttrafikk. En av de ansatte tok imidlertid på seg ansvaret for ulykken. Han ble dømt til en symbolsk bot og et relativt lavt erstatningsbeløp til MacColls familie på grunn av sin lave inntekt.

Kirstys mor er lite fornøyd med dette og har startet organisasjonen “Justice for Kirsty”, og da Fairytale of New York ble nyutgitt i 2005, gikk alle inntektene fra salget til organisasjonen.

Den andre vokalisten, Shane MacGowan, har heller ikke hatt det så enkelt. Men hans trøbbel må vel i stor grad sies å være selvpåført. Han har gjennom hele karrieren vært en beryktet rusmisbruker, men påstår at han har tatt seg sammen, etter at Shinead O’Conner anmeldte han til politiet for herionbruk. Først var han rasende, senere har han innsett at hun gjorde fordi hun var redd for at han skulle ruse seg til døde.

Etterpå har han hatt et uttalt mål om å bli en gammel mann med helsa nånn noenlunde i behold.

Som en liten kuriositet på slutten ber jeg dere se nøyere på politimannen som burer inn Shane i begynnelsen av videoen. Det er nemlig den ikke ukjente skuespilleren Matt Dillon. Ifølge Dillon var dette et stor øyeblikk i karrieren hans fordi han er en stor Pogues-fan.

Per

Advertisements
This entry was posted in Advent, Musikk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s