Himmelsk fruktkake en drøm til jul

Denne fruktkaken kunne jeg sikkert gjort kortgått. Med blåbær og tørkede epler. Men jeg synes det skal være litt ekstra til jul, og portvinen har jeg selv gått fra vingård til vingård i Dourodalen for å finne.

Himmelsk fruktkake heter den opprinnelig. Per kom hjem med et smalt, lite hefte da han jobbet i Allers på slutten av 80-tallet. Det bar navnet “Julens store bakebok”, og på side ni var det oppskrift på herligheten.

Den dagen jeg blir tatt i å følge en oppskrift, har nok helvetet frosset til is og smådjevlene går på skruskøyter, som det heter i en teaterklisje.  Så både coctailbær og svisker er byttet ut fra den opprinnelige oppskriften, og jeg synes portvin og appelsinjuice er mye bedre enn whisky. Dette betyr at du har stor frihet til å velge innhold etter egen smak, bare du beholder hovedoppskriften og mengdene. Jeg skulle gjerne ha hatt noen flere dadler, men de hadde dessverre forsvunnet i bakerens mage.

Ingredienser:

225 g fikner og dadler skåret i biter

2,5 dl rosiner og aprikoser i biter

1/2 appelsin i biter

En liten bit frisk, finhakket ingefær

1 dl. portvin

1,5 dl appelsinjuice

200 g grovhakkede hasselnøtter og mandler fordelt etter egen smak

175 g smør

3 dl sukker

1 dl brunt sukker

4 egg

6 dl hvetemel

1 ts bakepulvet

1/2 ts muskatt

Fremgangsmåte:

Tørkede dadler og fikner legges i bløt i portvin noen timer. Jeg har også bløtet rosiner og aprikoser i friskpresset appelsinjuice.

Rør smør og sukker hvitt, og rør i det brune sukkeret og eggeplommene. En kjøkkenmaskin ordner dette kjapt. Ha nøttene og den oppbløtte frukten i deigen for hånd. Bland bakepulver og muskatt i hvetemeldet og rør det i deigen. Pisk eggehviten stiv og vend den inn til slutt. Den tunge, seige massen med søt lukt av frukt og krydder fylles i to godt smurte kakeformer. Stekes nede i ovnen ved 150 grader i to timer.

Denne fruktkaken trenger å modnes, så pakk den inn i folie og la den stå og hvile fram mot jul. Spises med andakt og gjerne et godt glass portvin. Vår er en reserva fra Quinta de la Rosa.

En slik fruktkake er en fin gave til den som har nok jordisk gods og heller trenger noe himmelsk å putte i magen. Et vakkert julepapir og en sløyfe på toppen. Og vær sikker. Den henger sammen.

Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Advent, Jul. Bookmark the permalink.

One Response to Himmelsk fruktkake en drøm til jul

  1. Pingback: Kortgått mat: Det var ikke så vanskelig å dyrke egen ingefær | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s