Lussekatter med duft av safran

Lucia med lys i håret,  slik vi kjenner henne, har kommet gående over grensen fra Sverige, og med seg hadde hun også de aller beste lussekattene. Nå lukter det safran fra søt, nystekt gjærbakst i hele huset.

Oppskriften som aldri slår feil kommer fra boka “Jul igjen” av lotta Brinck og Lisa Östergren, og jeg har så stor respekt for svenskenes lussekattferigheter, at jeg ikke har klusset med den. Nå har jeg rett nok et lite avvik. Hver enese gang starter jeg med å lage svulmende lusseløver, før de krymper via gauper til passelig store lussekatter. Oppskriften under skal gi ca. 40 stykker.

Ingredienser:

150 g smør (tok nok litt mindre, og da blir deigen luftigere)

4 dl melk

1 dl skummet kulturmelk

50 g gjær

1 1/2 dl sukker eller lys sirup

1 g safran 1/2 ts salt

13-14 dl hvetemel

Rosiner til pynt

Sammenpisket ett til pensling

Behandles som vanlig bolledeig.

Fasongene på lussekattene har ikke vært så hellige, for med urgamle og til dels hedenske former på baksten prøvde folk før å beseire det onde og hylle det gode.

Personlig synes jeg det er aller best å gumle i seg en nystekt, lunken lussekatt til kald lettmelk. Men det går bra med en god kopp kaffe også.

Kari K.

This entry was posted in Advent, Jul. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s