Musikalsk adventskalender, dag 12: Julekveld i skogen

Juleparodien framfor noen. Skrevet av Astow Erichson i 1963, tonesatt av Otto Nielsen, og mesterlig framført av Rolf Just Nilsen. Den ble første gang framført i NRKs “Søndagsposten”, og har senere vært en av de selvskrevne klassikerne i “Som julekvelden på kjerringa – ved en av dem” som i mange år ble sendt på NRK P2 i timene fram mot midnatt på lille julaften.

Men i 1998 forsvant den, og det viste seg at Astow Erichson var lei av at han aldri ble ordentlig nevnt som tekstforfatter og at Otto Nielsen fikk hele æren for sangen. Han nektet derfor NRK å spille den.

Konfliktene løste seg ikke så lenge Erichson levde, men etter hans død i 2004 ble familien og NRK enige om at den kunne spilles igjen.

Den “offisielle” versjonen av sangen har ni vers, mens originalteksten har ett vers til mellom det åttende og niende. Det beskrev en fyllefest med juledram og røyk, og hallingkast så sengehalmen føyk som ble for sterk kost for Otto Nielsen, så han fjernet det fra sangen før han spilte den i Søndagsposten.

Per

Advertisements
This entry was posted in Advent, Jul, Musikk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s