Hos Mummifamilien var: Julen – den truende katastrofen

Mummitrollene pleier å sove hele vinteren. Det er ikke noe rart at det blir oppstandelse når de våkner og oppdager at julen skal komme. Dette er en glitrende fortelling, og her gir Per deg en smakebit på en av våre favorittfortellinger. Det er greit å riste litt løs når dagene blir for hektiske:

I dag, når det er timer igjen til årets mørkeste dag, kan det være greit å skrive om julen, slik den kan oppleves som en kommende katastrofe. Eller i alle fall som noe farlig som en må ha et grantre eller andre remedier for å beskytte seg mot.
Slik var det for Tove Janssons mummifamilie. De sover jo hele vinteren, og vet ingenting om jul. Men ett år ble de vekket opp, og de skjønte selvsagt ingenting.
– Husk å få tak i et grantre før det blir mørkt, ropte hemulens tante, og av det sluttet mummifamilien seg til at det farlige skulle komme om kvelden-
-Kanskje grantreet er til å klatre opp og gjemme seg i, undret mummitrollet.
Gafsa kunne heller ikke hjelpe dem: – Grantreet! sa hun da mummifamilien spurte. – Å så forferdselig! Nei, noe så utgjort… det må jo pyntes… hvordan skal jeg få tid…
Men knøttet visste. Treet skulle pyntes med pene ting. Så pent man kan.
Dermed sluttet mummipappa seg til at treet ikke kunne være for å gjemme seg i, men kanskje for å blidgjøre det farlige – altså julen.
Så pyntet de det med skjell fra sommerbedet og Snorkfrøkens perlehalsbånd. – Bevare meg vel, sa hemulens tante da hun fikk se treet. – Men dere har jo alltid vært litt rare. Så hastet hun videre for å lage mat til julen.
– Mat til julen? sa mummifamilien. Spiser den også?
Dermed gikk de i gang med saft og melkeringer og blåbærpai og eggetoddy og alt mulig annet som familien var glad i.
– Tror dere julen er svært sulten? spurte mummimamma urolig.
Så blir det mørkere, og bare hemulen kommer forbi som en skygge. Han klager over presangene – de blir jo bare flere og flere for hvert år. Men han har ikke tid til å forklare hva det betyr.
Dermed gikk mummifamilien stillferdig inn i huset for å finne fram presanger som skulle blidgjøre det farlig. Mummipappa valgte ut den beste gjeddesluken, mummimamma trakk ut den hemmelige skuffen sin og tok ut boken med bilder i farger, den eneste fargeboken i hele dalen-
“Til julen” skrev de, og la pakkene i snøen utenfor.
Så satte alle seg ned i snøen for å vente på katastrofen.
Og hvordan det gikk med dem, det kan du lese selv. Historien om grantreet finnes blant annet i “Den store mummiboka”.

Advertisements
This entry was posted in Jul. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s