Lisboa: Ajuda botaniske hage har stor sjarm og lang historie

Vi pleier ikke å reise på rene hageturer, men plukker gjerne med oss både fine parkanlegg og botaniske hager på steder vi besøker. Nå utover i januar kan du bli bedre kjent med frodige steder vi har besøkt i Portugal. Vi starter med Ajuda botaniske hage, som har en lang historie helt tilbake til midt på 1700-tallet. Den har en smal inngang fra Calcada da Ajuda. Der kommer du ut på et terrasse der du kan se ut over den symetrisk oppbygde hovedhagen.

Ajuda botaniske hage er i dag en del av universitetet for landbruk i Lisboa, men det startet mye tidligere. Kong José 1. tok med seg familien sin og flyttet til et trepalass i dette landlige området utenfor Lisboa i 1755. Ti år senere ble den italienske botanikeren, Domingos Vandelli, invitert til å designe Ajule kongelige botaniske hage. På den tiden var det om lag 15 botaniske hager i Europa og dette var den første i Portugal. Mer enn 5000 slags frø ble samlet inn fra hele verden, og på 1900-tallet var det mer enn 1200 igjen i hagen. Dagens hage ble restaurert etter en syklon i 1941, og på 90-tallet kom det støtte fra flere hold for å bevare dag gamle, flotte anlegget.

Nedre del av hagen er delt inn strengt symetrisk der buksbom og gruslagte ganger danner hovedmønsteret. Her finnes også det 300 år gamle dragetreet (Dracaenda draco), som er selve symbolet på hagen, og jeg lot meg friste til å posere foran det. Fagfolk sier at treet bærer preg av sin høye alder, derfor pleies det med omsorg kontinuerlig.

Den øvre terrassen i hagen har en botanisk samling som er delt inn georgafisk etter verdensdeler. Både planter og trær er merket godt, så det er enkelt å lese og lære. Blomstene på “ballongplanten” Gomphocarpus physocarpos” hadde blåst seg opp i full størrelse og skinte flott i motlyset da vi var på besøk. Flere meter høye kaktus struttet også med piggene i den afrikanske avdelingen. så her var det bare å gå på oppdagelsesferd.

Ajuda botaniske hage ligger nord for sentrum av Lisboa, nær bydelen Belem, som også har mange andre severdigheter. Du har utsikt over elven Tejo, som renner nedenfor. Turen ut tar et lite kvarter med tog eller trikk.

Er du i Lisboa på den varmeste årstiden, kan det være godt å slappe av med en bok og noe kaldt å drikke under et av de store trærne. Selv om vi var i byen midt i turistsesongen, ble det aldri ståkete innenfor murene.

Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Foto, Hage, Reise. Bookmark the permalink.

3 Responses to Lisboa: Ajuda botaniske hage har stor sjarm og lang historie

  1. IngerMarie says:

    Flott innlegg!! Jeg har tenkt portugal..engang..og da skal jeg huske på denne hagen:) Vakkert var det:))

  2. Pingback: Porto: Hagen med de romantiske etasjene | perogkari

  3. Pingback: Lisboa: Hotell med frodig hage på terrassen | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s