Gratulerer med dagen, Elvis

Elvis ble født 8. Januar 1935, og ville ha fylt 77 år i dag om han fortsatt hadde vært i live. Som en liten markering av dagen, har jeg lyst til legge ut sangen “Flaming Star” fra filmen med samme navn fra 1960. Ved siden av “King Creole” er dette en av filmene der Elvis virkelig fikk kriterros for sine skulespillerprestasjoner.

“Flaming Star” er kanskje ikke blant Elvis’ mest kjente, men jeg synes det er en meget god låt, og en av dem som alltid er blitt liggende i bakhodet siden jeg hørte den første gang.

I filmen spiller Elvis en halvblods, med Texas-rancher som far og en Kiowa som mor.

I forbindelse med bursdagen hans, har jeg også lyst til å trekke fram et par tribute-låter som er laget, og da starter jeg med en annen “halvblods”:

Phil Lynott, frontfigur i Thin Lizzy, ga i 1980 ut sin første soloplate, og der var sangen “Kings Call”, der han blant andre har med seg Mark Knopfler på gitar. Jeg synes dette er en av de aller beste tributelåtene som er laget til Elvis.

http://www.totallyfuzzy.net/ourtube/philip-lynott/kings-call-ft-mark-knopfler-video_3fa02e11c.html

Phil Lynott hadde irsk mor og en farget amerikansk soldat til far. Faren forlot mor og barn bare tre uker etter at Phil var født, og det var et tøft liv å være alenemor med en farget sønn i Irland på begynnelsen av 50-tallet.

Det var heller ikke spesielt enkelt å vokse opp som farget sønn av en alenemor.

Som frontfigur og låtskriver i Thin Lizzy klarte Lynnot å gi bandetet helt spesielt musikalsk uttrykk med kombinasjonen hardrock med et ståsted i den irske tradisjonsmusikken, som Lynott hadde stor forkjærlighet for.

Han levde et hardt liv, og ved juletider 1985 hadde kroppen fått nok av alkohol og narkotika. Han ble akutt syk, og døde av organsvikt 4. Januar 1986 bare 36 år gammel.

Den siste tributelåten er “Say We’re Not Apart” av norske Trond Granlund. Broren Pål drev Flaming Star, den norske Elvis-fanklubben, og Trond Granlund startet sin musikkarriere som tolker av Elvis-sanger.

Også denne tributelåten til Elvis er en av de absolutt bedre som er laget. Videoen fra YouTube er fra en konsert på Rockefeller i Oslo, jeg vet ikke når opptaket er gjort.

Per

Advertisements
This entry was posted in Musikk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s