Dourodalen 2: På fottur fra vingård til vingård

Da vi pakket sekkene og tok toget fra Porto og oppover Dourodalen, var vi ikke sikre på hvor vi skulle gå. I utgangspunktet hadde vi sett for oss at vi kunne rusle langs veiene, men der var trafikken i heftigste laget. De fleste turene gikk derfor på stier og småveier opp og ned gjennom vinmarkene. Og på det neste overnattingsstedet fant vi en fantastisk hage.

I den første artikkelen fortalte vi hvordan vi gikk av toget i den sjarmerende landsbyen Pinhau og overnattet i Casal de Loivos. Dette er den hvite husklyngen du ser på toppen i det øverste bildet. Dagen etter selet vi på oss sekkene igjen og peilet ut retningen mot Quinta de la Rosa.

Vingården er bygget opp i terrasser og den nederste vender helt ut mot elvebredden. Det var her vi flyttet inn i to romslige rom med fulle bokhyller og et bad som var skutt ut i fjellet. Fra trappa kunne vi se inn mot Pinhau og følge med på båtene som går i elvecruice på Douro.

Grønne forheng gjorde det spennende å ta noen trinn ned, og der sto det en krakk og ventet på deg. Elva flyter blågrønn og stille fra Spania, gjennom Dourodalen og ut i havet ved Porto. Det er dette som er midt i portvinshjertet. Nå er det flere og flere som får opp smaken for rødvin fra det samme sommervarme distriktet.

Quinta de la Rosa er en engelskeid vingård som har utviklet sitt eget merke. Det har tatt opp kampen med de store og eksporteres nå, også til Norge. Druene høstes fra åsene i nærområdet. Hver formiddag er det omvisning i produksjonslokalene. Der kan du gå mellom enorme eiketønner og få historien fra druer til edle dråper på flaske. Runden avsluttes med prøvesmaking. På Quinta de la Rosa lages også rødvin og hvitvin, og spesielt den røde er blitt lagt merke til. Du kan bestille middag på kvelden. Det er en velsmakende, ujålete treretters, tilpasset husets viner.

For en hageentusiast ble Quinta de la Rosa noe ekstra. Der åpenbarer det seg også en romantisk og røff hage, som snirkler seg over flere terrasser. Holdepunktene rundt om er krakker og store krukker, og et langstrakt basseng finnes også mellom trærne.

Blå og hvite løkplanter omkranser hagegangen som heller ned mot elva. Lukten av lavendel og roser kiler svakt i nesen, og over skinner appelsinene som små oransje lykter i trærne. Stemningen endrer seg gjennom dagen.  Vi bodde to netter på denne vingården, og den ene dagen brukte vi til dagstur, der vi klatret opp gjennom vinmarkene til landsbyen ovenfor.

Til slutt må jeg ta med et beskrivende bilde av et “stilleben”, som sto ved inngangen til hageområdet og stadig forandret seg. Denne gangen med slippers og vannekanne.

Kanskje du også har lyst til å lese: Dourodalen 1: På fottur fra vingård til vingård

Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Foto, Hage, Reise. Bookmark the permalink.

5 Responses to Dourodalen 2: På fottur fra vingård til vingård

  1. Dette ser t som en fantastisk flott tur! Tenker du fikk mase hageinnspirasjon. Skulle ønske vi kunne få saftige appelsiner på trærne her også.

  2. guro says:

    Ser jammen fantastisk flott ut i Dourodalen.Må sei det fristar å ta ein tur!Gode vinar og flotte idylliske hagar må da vera ein perfekt kombinasjon!

  3. Pingback: Lisboa: Hotell med frodig hage på terrassen | perogkari

  4. Pingback: Dourodalen 1: På fottur fra vingård til vingård | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s