Burma: Et land i endring

– Generalene slukket smilet i ansiktene våre. Men nå smiler vi igjen. Og snart ler vi!

Foto: Kari

Den tidligere professoren i filosofi, Jack Win, er ikke i tvil. Hans hjemland Burma – eller Myanmar som det offisielt heter – er inne i en spennende endringstid. I april er det valg på seter i parlamentet, og de plassene vil sannsynligvis Aung San Suu Kyi og hennes demokratiske parti vinne.

Valgkamp

Vi besøkte Burma i slutten av februar og begynnelsen av mars, og vi opplevde et spennende land som er i ferd med å forandre seg. Dette er slett ingen dyptpløyende politisk analyse; til det har jeg for liten kunnskap, men det er noen inntrykk vi sitter igjen med etter å ha snakket med en del av dem i møtte på reisen vår på flere ulike stederi landet.

Vi var advart mot å snakke politikk med mennesker vi møtte. De ville føle seg ubekvemme og bli redde. Og så opplevde vi det motsatte. Mange av dem som tok kontakt og ville snakke med oss, ønsket selv å snakke om politikk, og om det forestående valget i april.

Over alt så vi folk med valgbuttons som støttet Aung San                                       Foto: Kari
Suu Kyi og hennes parti, folk kjørte rundt med valgvimpler
på bilene sine,og i butikker og markesboder hang det flere steder store plakater med bilde av henne eller av faren. Som her hos blomsterselgeren på markedet i Nyaungshwe.

Tilhengerne av partiet driver også et organisert valgkamparbeid, og vi var innom et valgkamplokale i byen Bagan for å kjøpe med oss noen valgkampeffekter (og legge igjen penger til arbeidet). Der traff vi blant andre Thin Thin (til venstre på bildet) og Soe Soe. De er unge, entusiastiske og optimistiske!

Foto: Per

Fredsprisen

De blir begeistret når de hører at vi kommer fra Norge. Burmeserne har ikke glemt at “vi” ga Aung San Suu Kyi Nobels fredspris i 1991!

– For oss hadde dette en enorm betydning, sier Jack Win, og ber oss om å spre til så mange nordmenn vi bare kan hvor takknemlig burmeserne er for prisen.

– Fortell det til så mange du kan, og be dem fortelle det videre, sier han.

Jack gleder seg til valget. I likhet med de unge valgkampmedarbeiderne i Bagan, tror han at dette bare er starten!

Han har selv vært fengslet uten lov og dom fordi myndighetene – med generaljuntaen i spissen – mente han indokterinerte sine studenter.

– Men jeg hadde ikke gjort noe ulovlig, så de måtte slippe meg ut igjen etter en stund. Men stillingen min på universitetet fikk jeg ikke tilbake, forteller filosofiprofessoren med eksistensialismen som sitt spesialfelt.

I stedet har 71-åringen livnært seg på privatundervisning i engesk tale, i tillegg til at han jobber som internasjonal guide i Yangon.

– Engelskundervisning er populært, og jeg har ventelister, sier han.

Ikke fullt demokrati

Skeptikerne er ikke fullt så optimistiske som Jack og de unge valgmedarbeiderne. Mange er redd for at valget mest er et spill for galleriet. Det tar seg godt ut, men de plassene som er på valg utgjør ikke noe flertall, og selv om Aung San Suu Kyi skulle vinne, vil hun og det demokratiske partiet hennes neppe få noen stor politiske innflytelse – i alle fall ikke i første omgang.

I likehet med Norges utviklingsminister Erik Solheim, har blant anre USAs utenriksminister Hillary Clinton vært i Burma, og det er stadig diplomatisk kontakt med tanke på å opphebe eller redusere de internasjonale sanksjonene mot landet. Dette er noe de burmesiske myndighetene sterkt ønsker, ble vi fortalt. I mangel av andre handelspartnere, har landet hatt tett

kontakt med Kina, og er bekymret over det         Foto: Per
enorme landets aggressive handels- og
utenrikspolitikk. Burmesiske myndigheter ønsker ikke å være så avhengig av Kina, og dette er visstok hovedgrunnen til at de har åpnet opp for noen demokratiske reformer, men ikke på langt for noe fullt ut demokrati slik vi kjenner det i vesten. Sett utenfra kan det virke som om generalene prøver seg fram – litt og litt – for å gå akkurat så langt de må for å få hevet sanksjonene mot landet. Og ikke en millimeter lenger enn det!

Og foreløpig er USA tilbakeholdne. Så sent som i mars ga de beskjed om at Burma må gjennomføre flere tiltak før det overhodet blir aktuelt å vurdere sanksjonene mot landet.

Ikke lenger stor frykt

Men noen har i alle fall skjedd. Burma har fått en synlig opposisjon. Og bare det er et langt skritt i retning mer demokrati. Og folk virker heller ikke preget av frykt for å delta i politisk arbeid. Som sagt så vi mange med buttons og butikker og markedsboder med plakater av Aung San Suu Kyi. Hun var til stede på et stort folkemøte Mandalay satidig som vi var i byen, og vi så overfylte busser og lastebiler med flagg og vimpler på vei til møtet.

– Vi lever ikke lenger med den samme frykten som før, mener Jack Win.

Og selv om generalene ser ut til å posjonere ut demokratiske tiltak med millimeterpresisjon – akkurat så langt som de må, så er det noe med en ball som begynner å rulle. Den lar seg ikke alltid stoppe der det var tenkt.

Så kan både en naiv nordbo og en tidligere professor ved universitetet i Yangon – eller Rangoon som mange foretrekker å kalle byen – håpe og tro at utviklingen bare fortsetter i tiden som kommer.

Kanskje du også har lyst til å lese: Burma sett fra sykkelsetet

Den gamle tempelbyen Baggan

De flytende landsbyene og hagene på Inlesjøen

Magisk på markedet ved Inle Lake

Per

Advertisements
This entry was posted in Reise. Bookmark the permalink.

4 Responses to Burma: Et land i endring

  1. Anita Gjøs says:

    Herlig kommentar, og et lærerikt bilde dere tegner av Burma. Artig lesning, som alltid.

  2. Pingback: Burma: De flytende landsbyene på Inlesjøen | perogkari

  3. Pingback: Burma sett fra sykkelsetet | perogkari

  4. Pingback: Burma: Den gamle tempelbyen Bagan | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s