Burma: De flytende landsbyene og hagene på Inlesjøen

Båt er stikkordet. Og den må være lang og flatbunnet. På Inlesjøen i Burma bor det 80.000 barn og voksne på flytende øyer. Husene står på tre meter høye pæler og alt beboerne foretar seg må skje sjøveien. Det er båt til skole, butikken, naboen eller den flytende hagen. Du skal ikke være gammel før du tar kommandoen om bord.

For å komme ut til Inle og øyene, møtte vi opp ved kanalen i Nyang Shwe, der vi bodde. Dette fungerer som en liten “havneby”, og mange av øyboerne kommer inn hit for å hente forsyninger eller selge varene sine. En velutviklet båtservice er opprettet for å frakte turister, og vi satt etter hverandre fire i lengden. Båtføreren i akterenden fikk fart på motoren, og så putret vi utover.

Et skilt ønsket velkommen til Inle Lake, sjøen videt seg ut, den lange båten satte opp farten og hoppet lystig på småbølgene.

Snart passerer vi de første fiskerne. Øyboerne har sin særegne måte å ro på.

De har utviklet sin egen teknikk, der de bruker beinet på åra, for å kunne ha den ene armen fri til fiskeredskapen. Småguttene er ikke store før de kan stå og ro på samme måten. Befolkningen på sjøen kalles inthar, som kan oversettes med sønner av sjøen.

Det er ikke noe klart svar på hvorfor folk har bosatt seg på flytende øyer i sjøen. En teori er at bønder kom hit for å dyrke den fruktbare jorda ved vannet. De bygget seg hytter her, så de kunne overnatte i sesongen. Men til slutt ble de lei av å bo langt unna, tok med seg familien og gjorde hyttene om til permanente hus.

– Folk på sjøen lever først og fremst av de to t-ene, turister og tomater, smiler guiden vår, Ohn Lwin. Han forteller hvordan torv og jord fraktes fra land og påles fast i bunnen med lange bambusstaver. Her gror det også ris og mange andre grønnsaker.

Gamle husflidstradisjoner blir holdt i hevd i flere av landsbyene. Vi besøkte et større veveri, der spesialiteten var å behandle de tynne fibrene fra lotusplanten. Disse regnes som mer eksklusive enn silke og ble spunnet, farget og vevd for hånd av meget erfarne menn og kvinner.

Kunnskapen går i arv fra de eldre til yngre generasjoner. Noen av de eksklusive plaggene av lotus og silke selges til fornemme foretninger i vesten. Men det meste tilbys turistene, rett fra verkstedutsalget.

Dagen etter, da vi syklet, besøkte vi også en landsby, som ikke lå så langt fra land. Der var  noen i ferd med å så tomater, noen satte tak på et nytt hus mens en mor hadde tatt med seg guttungen  for å hente vann.

Da det nærmet seg et dusin turister over den lange, smale gangbrua, gikk alarmen. “Alle mann og kvinner til båtene”. Attåtnæring var også et kjent begrep her på bygda, og for en beskjeden sum ble vi rodd så stille, så stille, vannveiene opp og ned mellom husene. Tettere kommer du ikke på dagliglivet. Da vi satte kursen hjemover, var fiskerne i ferd med å friste lykke en siste gang, før sola gikk ned.

Den neste artikkelen vår fra Burma vil ha et mer praktisk preg, der vi forteller litt mer om vår måte å reise på.

Du vil kanskje også ha glede av å lese: Burma: Et land i endring

Foto: Per og Kari

Advertisements
This entry was posted in Foto, Reise. Bookmark the permalink.

6 Responses to Burma: De flytende landsbyene og hagene på Inlesjøen

  1. Hei! Så flotte bilder og interessant innlegg. Fascinerende samfunn! Den romåten er artig, men tror ikke jeg skal prøve, hehe. Elsket å ro vår ganle trerobåt i “gamle dager”, men nå er det dessverre motorkraft.

    Takk for dahlia-kommentar! Du lurte på navn, men jeg vet dessverre bare at den må være en dekorativ-georgine.

    Ha en fin søndag!

  2. Pingback: Burma sett fra sykkelsetet | perogkari

  3. Pingback: Burma / Myanmar: Tre hatteselgere på sykkel | perogkari

  4. Pingback: Burma / Myanmar: Magisk på markedet ved Inle Lake | perogkari

  5. Pingback: Burma: Et land i endring | perogkari

  6. Pingback: Myanmar: Før bilene kommer | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s