Kortgått mat: Kantarellpai med vårfrisk luftløk

Noe av det artigste om høsten er å plukke sopp. De to siste årene har det vært så rikelig med solgule kantareller, at en del av dem har forsvunnet raskt ned i fryseboksen. Jeg er ikke alltid like kjapp til å få dem opp igjen.

Men høster du mat, må den spises, og jeg har jaktet på litt nye muligheter. Denne uka tittet de første fine spirene av luftløk opp bakerst i urtebedet, og jeg bestemte meg for å bruke dem som vårfriskt krydder på en fyldig kantarellpai. Grunnoppskriften er av de helt enkle og tåler å varieres.

Paideig:

250 g hvetemel, 125 g smør, 1 dl vann og 1/2 ts  salt.

Smøret smuldres i melet. Vannet jobbes raskt inn i deigen, som pakkes inn i tynn plast og settes i kjøleskapet en time. Kjevl ut deigen. Husk å ha mel under, så den ikke setter seg fast på underlaget. Legg deigen forsiktig i en paiform på 24 cm og klem den inntil. Prikk paibunnen med en gaffel, så den ikke blåser seg opp. Forstek midt i ovnen på 200 grader i 8-10 minutter. Da er det klart for fyllet.

Fyllet:

Ca. 300 g kantareller, 3-4 finhakket sjarlottløk. Jeg hadde dampet det meste av vannet ut av soppen før frysing, så nå stekte jeg den og løken i smør til en fin masse. Personlig liker jeg at kantarelllene blir litt faste, men dette er smak og behag. Sopp- og løkblandingen ble fylt i den forstekte paibunnen.

Over helles:

Rør sammen 2 dl helmelk eller matfløte, 1 dl creme fraiche, 3 dl revet gul ost, 3 egg , litt salt og pepper. Hell dette over soppblandingen. Stek ved 200 grader i ca. 30-35 minutter til paien er fast.

Da paien kom ut av stekeovnen klippet jeg over rikelig med frisk vårløk. En salat smaker godt til, men her er det litt for tidlig å høste sin egen. Nå valgte vi derfor tomater.

Dette er en annen av våre favorittoppskrifter: Kantarellsuppe

Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Hage, Kortgått mat, Ut i naturen. Bookmark the permalink.

3 Responses to Kortgått mat: Kantarellpai med vårfrisk luftløk

  1. Elisa says:

    Kjenner til det der med at ting går inn i frysaren men aldri kjem ut, ja!
    Paien ser nydelig ut, stas at sesongen for sjølvdyrka mat er igang. Me har eit mål om å begynne å plukke sopp, kanskje det blir noko av til hausten?

  2. så spennende å høste fra egen hage allerede! 🙂

  3. Pingback: Kortgått mat: Smørbrød med kantareller, mozzarella og tomat | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s