Oleanderen trives og takker med blomster

Da oleanderen vår var liten, var jeg helt sikker på at den ville ha godt av sol og frisk luft om sommeren. Nå har erfaringen vist at den er en stuegris, som gjerne går i dvale ved juletider.

I mange land ved sydligere breddegrader vokser oleanderen fritt som store busker. Det hender den fyller bekkefar eller midtrabatter langs de store veiene. Fra barndommen husker jeg oleanderen som en litt fornem plante. Den sto gjerne i finstuene, som bare ble varmet opp til de store anledningene om vinteren. Det var nok derfor den klarte seg så godt og kom med fine blomster om våren.

Store norske leksikon bekrefter også at dette er en av våre aller eldste stueplanter med røtter helt tilbake til oldtiden. De slanke, læraktive bladene  er dekorative også når den ikke blomstrer. Jeg må også nevne en ulempe. Planten er giftig og ikke å anbefale hvis du har små barn i huset, som tygger på det meste.

Vår oleander ble kjøpt i en vanlig blomsterbutikk for mange år siden. Vi var litt forsiktige med å knipe de lange skuddene i toppen, så den ble litt strantete. Og da vi satte planten ut om sommeren, tørket en del av bladene og den trivdes dårlig, selv om den fikk rikelig med vann. I andre deler av verden står oleanderen i stekende sol, så det er noe som ikke stemmer. Den trenger kanskje bare litt mer tilvending.

Etter hvert lærte vi oss til å ta hensyn til særhetene. Oleanderen står nå i ei stor krukke ved glassdøren i stua. Når det er tid for juletreet, må den vika, og blir satt i dvale i krypkjelleren seks-åtte uker. Så får den komme opp i lyset igjen.

Nå står det i lærebøkene at den skal stå lyst om vinteren ved 12-14 grader, så det går sikkert bra. Hos oss er belønningen etter vinterpausen klaser med fine, rosa blomster. Etter hvert som vi har knepet av toppskuddene, er oleanderen blitt tettere og kraftigere. Skuddene kan du også sette i jord og få nye planter. Om sommeren må du vanne rikelig og sørg for at planten ikke tørker ut. Da er den også glad for gjødselvann hver uke. På vintetid kan du redusere vannet til det halve.

Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Hage, Stueplanter. Bookmark the permalink.

One Response to Oleanderen trives og takker med blomster

  1. Hagerommet says:

    Så flott innlegg om oleander…en god gammel kjenning som fortsatt kan hevde seg blandt “de unge og nye”…jeg syns det er en skikkelig nostalgisk blomst..som jeg er glad i:))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s