Hagetrender 2012: Grønnkål og chili er det hotteste

Hage er også mote, og nå skal det være sunn, selvdyrket mat. Har du en omgangskrets som snakker om å så persille og salat, så skal du slå til med  grønnkål og chili og bli den hagehotteste i nabolaget. Og det er enklere enn du tror.

Chili er ikke min sterke side. Det har stort sett begrenset seg til å kjøpe de tynne, røde i butikken. Men i år fikk jeg lyst til å så noen planter, og trodde det var en smal sak å søke på C for chili. Da poppet de opp: Alban,  Espelette, Hungarian Yellow, Hot lemon”, Sarit Gat, Padri, Hinkelhatz og flere dusin andre. Dette var jo interessant, så jeg søkte litt videre og ble klar over at svenskene også har sin egen “chilipapparförening” med hagearkitekt Mia Millberg som leder. Og hun forklarer i en artikkel i “Trädgård & Blommor”: – Først er de bare sterke, så kan du kjenne hvilken type som smaker fruktig, citron eller sjokolade, og da blir det bare “godare och godare”. Du kan så chili inne i små potter i april. Det kreves godt lys og minst 25 grader for å være sikret spiring.  Plantene må ikke tørke ut. Når chilien har vokst seg til, plantes den om i større potter og settes på et varmt og lunt sted.

Runåbergs fröer har godt utvalg i chili.

Her finner du mer om chili på odla.nu

Aperitif om chili

Hvis du vil ha litt musikk til dette hagearbeidet, anbefaler vi Red Hot Chili Peppers “Californication”

Grønnkål lyder ganske så traust i mine ører. Da jeg var liten dyrket vi krølltoppen til både folk og høner, og jeg har hatt en del planter i egen hage, nå og da. Men både svenskene og danskene har gitt grønnkålen en ny renesanse, og nå fremstår den som det mest trendy symbolet på kjøkkenhage og sunnhet. Full av jern, vitaminer, fiber og antioksidanter. Du kan så grønnkål nå og sørge for at plantene får litt størrelse før du setter dem ut. En annen mulighet er å kjøpe et lite brett med småplanter i hagesenteret, for du trenger ikke så mange. Plantes ut i næringsrik jord som holdet på fuktigheten. Kålen blir stor, så det bør være en halvmeter mellom plantene. Noen synes grønnkålen er best etter de første frostnettene, og den tåler å stå ute i milde vintre. Fordelen med kålen er også at den ikke er så populær hos alt som kravler og kryper.

Her er det også mange sorter i velge i. Red and withe russan, pentland brig eller den mer særegne Niro di Toscana, som du kan lese om på Solfangs side.

Og vil du lese litt mer om grønnkål, så sjekk for eksempel Runåbergs fröer. Zimtrade.

Og jeg skal lære meg å lage både grønnkålchips og  grønnkålpesto når tiden og kålen er moden. Og fra tidligere vet jeg at den er utmerket i suppe.

Grønnkålsuppe med chili, hottere blir det nok ikke til høsten.

Kari K

Advertisements
This entry was posted in Hage, Kjøkkenhage for nybegynnere, Musikk. Bookmark the permalink.

One Response to Hagetrender 2012: Grønnkål og chili er det hotteste

  1. Villrose says:

    Hallo! Sees på hagemessa 🙂 Ja, jeg er mere på roser, stauder og alt mulig rart. Planter kun grønnsaker i kasser og potter og har mye å lære…
    Har struttende chiliplanter (Early Jalapeno) oppå brødboksen under lysrør, og akter å så grønnkål! Skulpturelle, trives i kasse, og nam-nam.
    Foretrekker å ha en enkel blog, da jeg ikke prioriterer å bruke fritida på å mekke. Vi skal vel inspirere folk til å komme i gang!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s