Kjøkkenhage: Luksus å gro potetene i eggekartonger

Hadde faren min sett dette, hadde han satt seg opp i grava og glist godt.

 Vi pleide å ha poteter, gulrot og kålrot så vi klarte oss over vinteren, så der var det ikke rom for dilldall.

Det er ikke det minste rart at settepotetene blir lagt til groing for å få tidlig avling, men det er litt luksus at hver potet får sitt eget rom i grønne, oransje og hvite eggekartonger. Der ligger de og nyter vårlyset uten å forstyrre hverandre.

Du kan også følge fars metode fra min barndom. Settepotetene ble hentet opp fra kjelleren og spredd utover på gamle striesekker. De lå gjerne utendørs, men var det frost i vente, ble de dekket over så de ikke skulle fryse. Potethyblene mine står i rommet med provisorisk plantelys i kjelleren, men denne metoden egner seg dårlig hvis du skal ha nok til vinterforsyningen.

Groene  skal ikke bli for lange. Da brekker de lett under setting, og poteten må begynne på´n igjen. Så de på bildet er snart passe. Men det er fortsatt så kaldt i jorda at det haster ikke.

Et spørsmål jeg ofte får er hvor stor plass det trengs for å sette poteter? Det kommer an på hvor mange du skal ha. Har du liten plass og ønsker poteter til to søndagsmiddager, så holder det med to tiliters  plastbøtter. Husk å lage godt med hull i bunnen så ikke potetene råtner. Oppad finnes det ingen begrensning.

Ellers er poteten en god jordforbedrer. Se: Poteten som jordfreser

Kari K.

This entry was posted in Kjøkkenhage for nybegynnere, Kortgått mat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s