Lekent og lekkert å dekorere med takløk

Takløk finnes i utallige varianter, og de små rosettene kan plasseres nesten over alt. De er fine i steinbed, kan lyse opp i små sprekker eller settes i former og krukker.

Jeg bor slik til at jeg pleier å være innom Krukkegården i Ås noen ganger i året. Der har innehaveren, Åse Sekkelsten (bildet under), lekt seg med takløk og du finner dekorative påfunn i alle kroker. En hjerteform i sink er fylt med takløk som danner et fint, burgunder relieff. Det vil også legge på seg utover sommeren. På bordet foran en fontene står en krukke med løk og stein, og hovedverket er et vertikalt bed, som står lent opp mot låveveggen. Det er stort som en madrass og glitrer av løk i ulike farger og fasonger. Takløkdekorasjonen vannes ved hjelp av en en slange med små hull på baksiden.

Takløken klarer stort sett seg selv. Den er glad i sol og magasinerer vann i de tykke bladene. Men pass på at det ikke blir for fuktig i potter og kar, for da kan den råtne. Plantene formerer seg i bredden via utløpere, så selv om du ikke setter så mange tidlig på våren, vil de spre seg utover i løpet av sommeren.

Jeg fant akkurat igjen et høyt spann i kjelleren. Der har takløken stått helt uten stell i hele vinter. Etter å ha fått vann har den våknet til liv og skuddene er lyse, lyse grønne. I bunnen av spannet er det småstein med deler av ei gammel t-trøye over, for å ha drenering. Så er det fylt på med jord. Jeg har også sett takløk satt i gamle kakeformer, så her er det få begrensninger. Har du litt tid og tålmodighet, kan du jo skifte ut taksteinen med de vakre vekstene. Dette ble brukt som hinder mot brann i gamledager.

Takløk er enkel å bytte. Du trenger ikke mange rosettene før du er igang med en ny variant.
Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Hage. Bookmark the permalink.

One Response to Lekent og lekkert å dekorere med takløk

  1. Pingback: Tryller med takløk til oppunder taket | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s