Krukker i hagen og hverdagen: Ås møter Burma

Det er noe tidløst over krukker. De har gjort nytte for seg til mat, drikke og blomster langt, langt tilbake i historien. Og de finnes i utallige varianter over store deler av verden. Her har jeg funnet eksempler fra dagliglivet i Burma / Myanmar og Krukkegården i Ås. Sistnevnte har nå solgt krukker til norske hager i 22 år, og mange av dem har kommet fra Vietnam. Alle skulle ha blå krukker i starten, og det var nesten vanskelig å skaffe nok. På bildet til høyre står noen av årets favoritter, og de blå er også i ferd med å vende tilbake. En kasse enkle terracottapotter er en dekorasjon i seg selv.

Bildet helt øverst er fra Inlesjøen i Burma. Her bor befolkningen på påler i vannet, og denne kvinnen har tatt båten for å hente rent drikkevann. Flotte krukker er fortsatt i bruk, men de står i fare for å bli danket ut av plastdunker.

Under små tak i landsbyene og foran pagodene er det også satt ut drikkevann i krukker. Men dette vil jeg ikke anbefale til en sart turistmage.

Jeg synes det er fort gjort å tenke at folk som bor i fattige land heller ikke har tid og krefter til å gjøre det pent rundt seg. Men dette stemmer ikke. I Burma selges det krukker i stor stil til lokalbefolkningen, og det står blomster både på offentlige steder og foran de enkle husene som flertallet bor i. Disse bildene er fra det store krukkemarkedet  i tempelbyen Bagan.

På grunn av det varme, tørre klimaet i sommerhalvåret, er det ikke så mange planter som egner seg til å stå ute i Burma. Men nesten over alt kan du se frodige eksemplarer av Kristi tornekrone (Euphorbia millii ) i ulike rosa og røde nyanser. Krukkene under står foran hotell ved Inlesjøen.

Her i Norge møter jeg stadig folk som sier at de ikke kan ha blomster fordi de ikke har noen hage. Da er svaret, krukker finnes i alle varianter, og det pleier også å være billige og gode tilbud på loppemarkedene. Nå er det sesong. Husk god jord og drenering i bunnen.

Foto: Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Foto, Hage, Reise. Bookmark the permalink.

4 Responses to Krukker i hagen og hverdagen: Ås møter Burma

 1. bjorgnin says:

  Heisann!
  Til og med vi som har stor nok have, supplerer med krukker her og der….

  Takk for nydelige bilder — og tips om vannliljer. Dammen vår er som terapi for sjelen!
  Gleder meg til vannliljene dukker opp blandt siv og ender ;:O)

 2. bjorgnin says:

  Heisann!
  Jeg skrev en kommentar, men ser den ikke, skal du godkjenne den først… det står ingenting om det heller ;:OD)
  Uansett go’ hælj ;:OD)

 3. Pingback: Krukketrender 2015 i turkis, grått og grønt | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s