Kortgått mat: Brenneslesuppe med gressløk og annet grønt

Nå er brennesla på sitt fineste. Jeg vet det kan høres ut som ironi, men det er tid for å ta på seg hanskene og plukke vårgrønne ingredienser til suppe, helt gratis. Smaken kan minne litt om mild spinat, og du brenner deg ikke på tunga.

Grønn suppe kan kokes på det som gror i nærheten av der du bor. Er det midt i byen, må du kanskje ta en tur til nærmeste park eller skog. Brennesle pleier det være mer enn nok av. Hos oss kryper de gule røttene i  inn mot den fete jorda i komposthaugen, så jeg benyttet anledningen til å luke, når jeg først plukket.

Luftløk, kinagressløk og lubne skudd av løpstikke har vi også nok av, så det forsvant også ned i gryta. Karvekålen er så liten ennå at den ble spart til en senere grønn anledning. Det er ingen vitenskap å lage brenneslesuppe, så oppskriften kan gås til.

Oppskrift: 1,5 l lettsaltet vann, 2 l ferske brennesleskudd, en neve luftløk, gressløk eller det du skille ha for hånden. Her kan du også bruke vanlig løk eller hvitløk som du hakker og freser.  Tre-fire kvaster løpstikke for å få buljongsmaken. Har du ingen kjærlighetsplante, så duger en terning med grønnsakbuljong. En ss smør og 2 ss hvetemel til jevning. 1 dl fløte til fest. Revet muskatt, salt og pepper. Halve egg som smiler til deg.

Slik gjør du: Grøntvekstene kokes to-tre minutter i 1,5 liter lettsaltet vann. Sil av kokevannet og ta vare på det. Finhakk den myke, grønne blandingen. Smelt en spiseskje smør i en kjele og rør i et par spiseskjeer hvetemel til jevning. Spe ut med kokevannet fra grønnsakene. Rør i finhakket nesle, løpstikke og gressløk og gi suppa et oppkok. Krydre med salt, pepper og kanskje litt muskat etter smak. En fløteskvett runder av det hele, og du kan øse opp. Klipp gjerne over gressløk og litt løpstikke.

Her har du en grønn og god vitaminbombe. Lykke til.

Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Hage, Kortgått mat, Ut i naturen. Bookmark the permalink.

3 Responses to Kortgått mat: Brenneslesuppe med gressløk og annet grønt

  1. Pingback: Kortgått mat: Karvekålkabaret med gressløk og egg | perogkari

  2. Pingback: Kortgått mat: Grønn pai med brennesle, ramsløk og eggedryss | perogkari

  3. Pingback: De 10 beste oppskriftene mine på mat av ville vekster | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s