Kortgått mat: Rabarbrapai med marengslokk og vaniljebunn

Noen mener det kan bli for mye av det gode, men her har jeg fylt på i lag og latt vårfrisk rabarbra få selskap av både marengs og vaniljekrem. Kan så absolutt anbefales!

Jeg har utnevnt meg selv til rabarbra-ambassadør, og selv om plantene sto under snø lørdag, måtte jeg ta en liten smak dagen etter.

Fem kraftige, korttvokste stilker holder til en god pai. Oppskriften er et slags byggesett utvidet med egne påfunn. Så her finner du litt fra Islands tidligere president, Vigdis Finnbogadottir, innslag fra himmelsk rabarbrapai og Karis trang til vaniljekrem.  Sukkermengden er ikke alltid så enkel å foreslå når det gjelder rabarbra, og jeg pleier å helle over mot den søte siden.

Dette trenger du:

Paideig: 125 g smør, 250 g hvetemel, 30 g sukker, 2 eggeplommer (ta vare på hvitene), 2 ss kaldt vann.

Fyll: Ca. 350 g. rabarbra, jeg brukte fem middels stilker, 1,5 dl sukker, 2 eggeplommer, 2 ss hvetemel.

Vaniljekrem: 3 dl, enten du koker fra grunnen eller bruker hel- eller halvfabrikata.

Marenslokk: 3 eggehviter (minst) 1-2 dl sukker, 1 ts vaniljesukker.

Slik gjør du: Ha alle ingrediensene til paideigen i en kjøkkenmaskin og kjør på full guffe til deigen har samlet seg. Eller smuldre smør og mel og elt i resten. La stå i kjøleskap minst en halvtime. Kjevle ut paideigen og legg den i ei paiform (26 cm i diameter). Du kan også trykke den ut i formen. Prikk bunnen med en gaffel og stek midt i ovnen på 150 grader i 20 minutter. Avkjøl litt.

Fyll paibunnen først med vaniljekrem. Rør sammen eggeplommer og sukker. Bland rabarbrabitene med hvetemel, og ha det i eggeblandingen. Denne fordeles så over vaniljekremen. Stek videre midt i ovnen ved 150 grader i nye 20 minutter. (På bildet er paien før marengsen kommer på)

Til marengs: Bruk miksmaster eller kjøkkenmaskin og visp eggehviter, sukker og vaniljesukker stivt. Drypp gjerne i et par sitrondråper for å være garantert et godt resultat og pass på at det ikke er fett i bollen. Du kan smøre den stive eggehviten utover paien som et lokk, eller sprøyte den på, slik jeg har gjort. Da har jeg brukt en kakesprøytetupp og en plastpose, og det er noe ordentlig seigt klin. Så skal paien en ny runde midt i ovnen ved 150 grader i 25 minutter til marengsen er lysebrun. Du kan også steke lenger for å få den fastere, men pass på så den ikke blir svidd.

Paien er aller best når den spises lunken. Den er så smakfull at den trenger ikke noe tilbehør, men det er heller ikke feil med vaniljeis.

Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Hage, Kortgått mat. Bookmark the permalink.

3 Responses to Kortgått mat: Rabarbrapai med marengslokk og vaniljebunn

  1. Pingback: Bøttestilkene ble rabarbrapai med jordbær og vanilje | perogkari

  2. Pingback: Kortgått mat: Rabarbrasyltetøy med kanel og vanilje | perogkari

  3. Pingback: Kortgått mat: Plommekake med marengs | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s