Kortgått mat: Flere chili på terrassen og råd for tørking

Chilipepperen jeg har sådd har ikke akkurat tatt av ennå. Friselsen ble derfor for stor da studentene på universitetet i Ås tilbød noen kraftige planter. Etter å ha lidd valgets kvaler, valgte jeg ut tre ulike sorter.

Den høye i midten er “Brazilian Starfish”. På lappen jeg fikk med fra studentene står det at den kan bli opp til to og en halv meter høy, hvis den får vokse i stor potte. Fruktene blir omlag tre centimeter store, stjerneformede og middels sterke.  Smaken beskrives som en blanding av grønne epler og estragon. Så da er det bare å potte om for å få fart på sakene.

Peppersorten til venstre er krysset fram av studentene og heter kort og godt “WT27”. Den  tilhører habanerofamilien, og fruktene blir små og oransje. Dette er en av de sterkeste chiliene som finnes.

Den siste planten kjøpte jeg først og fremst for de mørke, dekorative bladene. Den heter “Bolivan Rainbow” capisium og får lilla blomster og mørke, små chili når den er moden.

Råd om tørking av chili: Fersk chili i matretter smaker aller best, men det er grenser hvor mye du spiser om gangen. På universitetet fikk jeg dette rådet: Lettørk de små chiliene hele og lag et snitt i de store. La dem ligge i stekeovnen ved 50 grader et par timer eller bruk en frukt- og sopptørker. Resten av tørkingen skal så skje langsomt på glass. Åpne lokket av og til for å slippe ut fuktigheten som er igjen. På denne måten beholder chilien den gode aromaen.

Kari K.

This entry was posted in Hage, Kortgått mat. Bookmark the permalink.

2 Responses to Kortgått mat: Flere chili på terrassen og råd for tørking

  1. Hagerommet says:

    Takk for tips om chili tørking…jeg prøvde meg på det ifjor…og det gikk veldig bra:)
    Spennenden med sortene dine…
    Ønsker deg en fantstisk pinsehelg…i sydenvarmen:))

  2. Marianne says:

    Fint chili tips og flotte bilder du har. Vi får kose oss med sola i pinsen🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s