Hagetrender 2012: Bregner og grønt mot grønt

Bregnene er i ferd med å bli noen av de nye trendplantene. Nå hørte jeg at noen sukket, ugress, for det er mange som har strevd med å få uønskede planter ut av bedene. Men i mange nye hageanlegg blir bregnene brukt som selve blikkfanget. Den klare, grønne fargen gjør seg godt hvis du vil ha grønt mot grønt. Har du et bed der du synes bedet er blitt i grelleste laget, kan du også tone ned fargene med noen bregner. Hosta har også samme effekten.

Ved Universitetet i Ås (UMB) har de en egen visningshage med stauder. Der er det også et eget bed med flotte bregner. De to øverste bildene er tatt der.

I den botaniske hagen i København er de nå igang med et stort renoveringsarbeid. Flere av bedene er lagt om, og det bygges opp og plantes nye avdelinger. Da jeg var innom der fredag, hadde de akkurat planet et felt med bregner. Underlaget er ren sand og bak står tettvokste, mørkegrønne  busker med en hemmelig gang gjennom. Inntrykket er enkelt, rent og ryddig.

Strutsevinge er en av de bregnene som vokser med en rotstokk og ikke sprer seg så fort. Denne kan du også spise, rett før den fine ringen i toppen vikler seg ut. På eiendommen har vi også andre bregner, uten at det er blitt noen invasjon. De er nøysomme. Bregnen til venstre kommer hvert år tilbake på det samme stedet i steingjerdet vårt og setter sitt preg på det røffe området ved trappa opp fra innkjørselen.

Kari K.

This entry was posted in Hage. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s