Mjærum Staude & urtesalg – en eventyrlig vandring

– Har du vært på Mjærum? Jeg har fått spørsmålet flere ganger, men har måttet riste på hodet. Men i går fant vi fram kart og kjørebeskrivelse og satte oss i bilen østover E18 med kurs for Hobøl. Veien snodde seg over knallgrønne jorder og førte oss stadig lenger ut på landet, forbi idylliske Hobøl kirke, og da vi buttet i en rød låvevegg, var i framme.

Alle de gode ryktene sammer. Dette er ikke noe vanlig hagesenter, men en eventyrlig vanring i varierte hageopplevelser. En ås av pelargonier bølger foran inngangen til hovedhuset på gården, og en av kattene møter oss som velkomstkomite. Litt lengre nede i hagen ligger Alfa, som pelskledd forgrunn til plantene, og nyter dagen.

Fra huset snor singelkledde stier seg gjennom buer og inn under store trær. Her er krydder i store krukker, en dam med vannliljer, små skulpturer og et stort hus til en flokk livlige paraktitter. Du går rett og slett på oppdagelsestur og kan fylle hodet med fine opplevelser og gode ideer.

Små stilleben med planter og blomster møter du også på hele veien.

Det er potter og krukker av ulikt slag, men på en avslappet måte kler de hverandre.

Nederst på hageområdet ligger staude- og urteutsalget. Utvalget er variert og godt, og det er innehaveren, Janne Moen, som har dyrket fram det aller, aller meste. Hun er også kvinnen bak disken og hagen, så her er det bare å spørre og grave.

Dette kom jeg hjem med: Hvit praktsalvie, hvitt løytnantshjerte og hvit fløyelstjæreblomst til å lyse opp i måneskinnet. Dyprød prydtobakk, oransjerød spragle med selvlysende, grønne kanter, steppesalvie, apotekerkatost, fargeskolm, pelargonuimen “Silver celebration” og en frodig  såpeurt, fordi jeg er nysgjerring.

Litt mer om stedet finner du her: Mjærum Staude & Urtesalg

Fem ting som sto klart for meg da jeg kom hjem: 1. Du kan nesten ikke plante for tett. 2. Alle staudene trenger ikke blomstre på en gang. Frodige fargeøyer i et grønt hav  flott. 3. Steiner rundt bed og singel i ganger en pent og praktisk. 4. Det er ingen grunn til å utrydde tamme lupiner, da får vi heller ta kampen i grøftekantene. 5. Enkle, og overraskende innslag i hagen er artig. Som en eføy som tyter ut av et gammelt fuglehus.

Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Foto, Hage. Bookmark the permalink.

4 Responses to Mjærum Staude & urtesalg – en eventyrlig vandring

  1. Oi, for et sted! Noterer meg dette, for å handle “privat” er veldig mye hyggeligere enn på vanlige hagesentre. Ihvertfall en gang i blant.

    Flotte bilder, Alfa tok kaka! 😀

  2. Line says:

    Vakkert! Takk for tipset, jeg bor i Østfold men har aldri hørt om stedet 🙂

  3. Karina says:

    Denne var fin Kari! 😀 Skal absolutt prøve å få tatt en tur 😀 Takker for tipset! 😀

  4. Pingback: På oppdagelsesferd til Mjærum Staude & urtesalg | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s