Tema over en röd stuga

Noe av det svenskeste som finnes er en röd stuga, og ordet får ikke den samme klangen om du oversetter det til norsk. En röd stuga kan være helt enkel eller “jättetrevlig”, som det heter der over. Felles for disse bildene er at de er tatt i løpet av ei sommeruke, og det er helt forskjellig stemning fra motiv til motiv. Jeg har skrevet en liten tekst under hvert av bildene, og du forstår sikkert at jeg er sjarmert av disse erkesvenske krypinnene.

Jeg starter med en virkelig sommerromantisk, röd stuga, som vi syklet forbi på Visingsø. Dette er ei øy som ligger ute i den sørlige delen av Vättern. Hit kommer du ved å ta båten fra Gränna. Gule roser gjør seg godt mot det røde.

Her er vi ute på Kapelludden på østkysten av Øland en tidlig kveld. Her lå handelsstedet Sikehamn i Middelanderen, og de røde husene er pusset opp for å holde stedet i hevd. Steinkorset til ventre er bevart fra 1200-tallet og er en av severdighetene på Øland. Like ved ligger ruinene etter Sankta Birgittas kapell.

Sommeridyllen blomstrer rundt de små, røde. Her er det et kraftig, gult kongslys som strekker seg helt opp til mønet, mens en rosa klematis snor seg rundt den hvite vinduskamen.

Bildet er tatt ved Visingsborgs Örtagård på Visingsø, en historisk urtehage, som nå blir satt istand igjen.

Her er det en enkel stuga ut mot havet i den lille byen Kristianopel, sør for Kalmar. Det var den jaktende katten på stigen som fanget oppmerksomheten.

Bildet til venstre er fra den samme byen. Kristianopel er kjent for sin blomsterprakt, og her er det hembygdsföreningen som har pyntet opp.

Vi kommer tilbake med mer fra byen, og vi har også besøkt Rosegården.

Långa Jan er Svriges mest kjente fyrtårn. Det ligger på Ølands sørligste odde og ble bygget av russiske krigsfanger i 1875. Du må klatre 197 trinn for å nå toppen. Utsikten er glimrende 42 meter over bakken, men det blåser ofte friskt der oppe.

Her blir den röde stugan liten i sammenligning. Du kan sette deg i le ved husveggen og nyte utsikten fra bakkeplan også. Det er et yrende fugleliv her ute.

Blå fiskebåt og röda stugor i Gräsgårds hamn på sørøstkysten av Øland. Herfra går fiskerne ut, og du kan kjøpe fiskemat i den lille kiosken innenfor sjøhusene. Stedet er like sjarmerende som på bildet. Her passer virkelig ordet “mysigt”.

Foto: Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Foto, Reise. Bookmark the permalink.

2 Responses to Tema over en röd stuga

  1. Hanne says:

    Jammen det var jãttetrãvlig (fant ikke de riktige prikkene til aen). Virkelig! Jeg har ennå ikke vært på Visingsø – ennå vi har vært flere ganger i området. En skandale ser jeg nå 🙂 Nå er jeg spent på om du har kjøpt noen roser…. 😉

    • perogkari says:

      Jeg har forhørt meg om roser, blant annet på Rosegården i Kristianopel. Der var det mange sarte slag, så de rådet oss til å handle hos fagfolk i Norge. Det ble litt annet i stedet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s