Kongslysene stråler og måneskinnesbedet er blitt rosa

Du skal ikke ha vært borte mange dager om sommeren, før det har skjedd store endringer i hagen. Det blir også klart hvilke planter som har makten der ute. De røde valmuene har vokst i rekordfart, og nå har de slått ring om gulrøttene. De skal få stå så lenge de ikke er til hinder for grønnsakene.

Vi har fartet rundt med telt i Sverige, utforsket Øland, vært innom fine hager og parker og besøkt gode venner i Malmø. På den tiden har gule og hvite kongslys kastet sin glans over  flere av staudbedene, og jeg skal innrømme at selv om de er fine, kan det bli evig nok av dem. En liten pakke frø, kjøpt for noen år siden, har virkelig gitt både valutta og lukearbeid for pengene. Her sammen med branntjæreblomst og de blå klokkene, som også er av det villige slaget.

Nå skal det sies at kongslysene hører med i nesten alle fine, svenske parker og hager. Dette bildet er fra den velholdte urtegården Klinta i Skåne. Olympkongslyset, eller jättekungsljus som den kalles i Sverige, sprer seg ikke på samme måten. Men den kan selvså seg eller danne nye rosetter året etter. Her er den omgitt av blå storveronika, som er mye brukt,  knallfargede branntjæreblomster og solbrud. Hjemme får jeg nøyaktig et olympkongslysen hvert år, og aldri på samme stedet.

I kjøkkenhagen har jeg prøvd å få til litt dekorativ samplanting de siste årene.  På forsommeren ser det gjerne glissent ut, og så skyter det fart når ferien kommer. Plukksalaten brer ut sine fristende blader, ringblomstene skinner i gult og dillen fremstår som en av de fineste prydplanene. Når i tillegg gulrøttene strekker seg utover i sengen og valmuene også vil være med, er det bare for eplene i bakgrunnen å skru på fargen.

Den pussigste endringen har skjedd i måneskinnsbedet. Det lyste i hvitt og sølv da vi dro, men var på ti dager blitt forvandlet til en sky av sjokkrosa fløyelstjæreblomster. De hårete sølvgrå stilkene holder fortsatt stilen. Er du på leting etter stauder som tåler det meste, har du gode eksempler her. Men vær forberedt på at de blir betydelig flere med årene. Jeg startet med store bed og liten tålmodighet.

Foto: Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Foto, Hage. Bookmark the permalink.

2 Responses to Kongslysene stråler og måneskinnesbedet er blitt rosa

  1. Villrose says:

    He-he. Du skulle hatt den hvite varianten av fløyelstjæreblomst….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s