Kortgått mat: Smørbrød med kantareller, mozzarella og tomat

Vi har to små favorittretter, som det passer ekstra godt å lage om høsten. Nå tok jeg sjansen på å slå dem sammen til en, og jeg tør påstå at det ble nesten dobbelt så godt.

Saftig kantarellstuing ble lagt på brødskiva. Der fikk den følge av tomater, mozzarellaost og basilium før det hele forsvant inn i stekeovnen. Men la oss ta det hele fra begynnelsen og starte med en liten sopptur.

Det er selvsagt en fin opplevelse å ta med soppkurven til skogs og fylle den til randen, som her på bildet. Men jeg har også stor glede av å stikke ut med to jordbærkurver og plukke nok kantareller til en lunsj eller et kveldsmåltid. Dette var starten også nå.

Kantarellstuing: Del soppen i passende biter og damp den i middels varm panne til det meste av vannet er ute. Slipp en smørklatt i panna, sammen med to fedd oppskåret hvitløk og stek videre på svak varme. Du avgjør selv hvor fast du vil ha soppen. Rør litt forsiktig og ta deg tid til å trekke inn  den gode lukta. Skvis over noen dråper sitron og krydre med salt og pepper. Til slutt rører du inn ca en dl fløte og lar den koke inn for å få den rette konsistensen.

På dette tidspuktet pleier jeg å sette en ildfast form med hvitløksbiter og olivenolje i stekeovnen ved  160 grader noen minutter. Da er den klar til fortsettelsen.

Varme smørbrød: Så er det bare å skjære skiver av godt brød og fylle på lag for lag, som Dagobert i tegneserien. Smør kantarallstuingen i et tykt på brødet. Legg på tomatskiver og strø på godt med frisk basilikum. Jeg har noen selvsådde potter stående på kjøkkenet innen rekkevidde. På toppen legges tykke skiver med mozzarella, og drypp gjerne over noen dråper god olivenolje. Legg skivene i den ildfaste formen og stek midt i ovnen ved 200 grader til osten har smeltet og gjerne blitt litt gylden. Retten er penest før den blir stekt, men smaker fortreffelig. Vann er greit som tilbehør, og det er enda bedre med et glass lett, italiensk rødvin.

Kanskje du også har lyst til å lage: Kantarellpai eller kantarellsmør.

Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Hage, Kortgått mat, Ut i naturen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s