Kortgått mat: Stuet piggsopp i reder av butterdeig

Piggsoppen kommer ofte litt i skyggen av sin mer ettertraktede kusine, kantarellen. Personlig synes jeg piggsoppen har en rundere smak, og den er ikke så “parfymert” som den knallgule favoritten. I går var derfor piggsoppskogen turmålet. Det er rikelig å ta av nå, og den vokser gjerne på hard skogsbunn.

Det er moro  å variere sopprettene og finne på noe litt uvanlig. Denne gangen stuet jeg derfor soppen, fylte den i butterdeigreder og stekte videre med ost på toppen. Det ble godt! Her kan du selvsagt også bruke en av dine andre favorittsopper.

Slik gjør du: Rens og del soppen, legg den i lett oppvarmet panne og damp ut det meste av vannet. Ha smør i pannen og stek videre til soppen er så fast som du ønsker. Jeg liker å blande i et finhakket fedd hvitløk, eller to. Stuingen gjør jeg enkelt ved å helle over en desiliter fløte eller matfløte og det er også godt med den syrlige smaken av litt rømme. Rør til stuingen tykner. Her kan du si deg ferdig og spise herligheten. Jeg valgte å gå videre.

Redene: Ferdigkjøpte butterdeigplater ble kjevlet til dobbelt størrelse før de ble trykket ned i ildfaste former og stekt ved 190 grader i 12 minutter. Da kommer de ut som luftige, ruglete ballonger. Jeg snittet forsiktig av toppen, fylte i piggsoppstuingen (bildet) og strødde revet ost på toppen. Så bar det inn i stekeovnen igjen til osten var gylden. Dette tar rundt 5 minutter. Vi spiste redene til hjemmelagede karbonader med tomater og poteter. Men de trenger ikke  noe tilbehør og kan gjerne spises til lunsj elller kvelds.

Piggsoppen er en av de sikre. Du kan ikke unngå å se det tette laget med små pigger eller nåler på undersiden og det er ingen giftig sopp som ligner. Det finnes to arter. Den bleke piggsoppen er nesten kremfarget, mens den rødgule er betydelig mørkere og spinklere. Det er den siste jeg fant flest av i går.

Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Kortgått mat, Ut i naturen and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Kortgått mat: Stuet piggsopp i reder av butterdeig

  1. Pingback: Kortgått mat: Grateng med nyplukket piggsopp og sukkererter | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s