Jon Lord – mer enn heavyrock

I sommer kom den triste beskjeden at Jon Lord hadde gått bort etter en tids sykdom. Avisene hadde hyggelig minnereportasjer om en av de sentrale og ruvende skikkelsene i heavyrockens historie.

De skrev om heavyrockeren, og mest kjent er nok Lord fra Deep Purple. Bandet hadde mange interne konflikter og skiftende besetning, men sammen med trommeslager Ian Pace var Lord trofast helt fra 1968 og fram til han forlot Purple i 2002 – ikke på grunn av konflikter, men på grunn av de tidkrevende turneene.

Noe av det heftigste jeg husker fra Deep Purple er “Child in Time” med orgelspillet til Lord og primalskrikene til en ung Ian Gillan!

Men Lord var så mye mer enn en heavyrocker. Han var kjent for som en virtuos på hammondorgel, og tidlig i karrieren var han en pioner i å kombinere rock med klassisk og samtidsmusikk . Allerede i 1969 spilte Deep Purple inn albumet “Concerto for Group and Orchestra” sammen med Royal Philarmonic Orchestra der musikken var komponert av Lord.

I 70-årene var Deep Purple verdensstjerner, men Lord fortsatte med sine mer klassiskinspirerte prosjekter ved siden av, og i 1976 kom albumet “Sarabande” som av mange “Lord-kjennere” regnes som hans beste og mest helstøpte soloarbeid. Albumet er en spennende krysning av samtidsmusikk, jazz og symfonisk rock.

Da Purple tok en pause fra 1978 til 84, spilte Lord i Whitesnake, før han fortsatte i Purple da bandet ble gjenforent med den klassiske Mk II-besetningen Lord, Ian Gillan, Ritchie Blackmore, Roger Glover og Ian Pace.

Parallelt med den siste Purple-perioden og etter 2002 jobbet Lord med egne soloplater og prosjekter sammen med andre musikere – både klassisk, rock og blues.

Vel verd å lytte til er hans kanskje mest personlige soloplate “Pictured Within” fra 1998.

En av sangene fra denne platen, “Wait A While” er senere spilt inn av Sissel Kyrkjebø på hennes album “My Heart” fra 2004.

Så sent som i april i år spilte Oslofilharmonien et bestillingsverk fra Lord for pauker, hammondorgel og orkester.

(korrigert: Konserten står i sesongprogrammet, men Lord var såpass svekket av sykdom at bestillingsverket ikke ble levert, og således heller ikke framført).

Takk til Beate som gjorde meg oppmerksom på dette.

Jon Lord døde 16. Juli i London av lungeemboli etter flere års kamp mot bukspyttkjertelkreft. Han ble 71 år gammel.

Per

Advertisements
This entry was posted in Musikk. Bookmark the permalink.

2 Responses to Jon Lord – mer enn heavyrock

  1. Beate Brox says:

    Til orientering så fremførte ikke Oslo-Filharmonien det bestillingsverket det henvises til. Jon Lord var sterkt preget av sykdom det siste året han levde, og hadde verken anledning til å spille eller å ferdigstille det planlagte verket.

  2. perogkari says:

    Takk for opplysningen Beate. Jeg tok utgangspunkt i sesongprogrammet, og fant ingen steder at konserten ble avlyst, så jeg tok sjansen på å ta det med. Fint at du korrigerte dette. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s