Det er tid for å høste frø i hagen

Stjernen har gått i frø. I sommer sto  stjerneskjermen der hvit og frodig, men nå er det bare konturene av den igjen i toppen (høyre). Jeg lar den frøså seg selv, men det er også mange andre planter som har begynt å tenke på våren.

Ringblomster (bildet over) og blomkarse er det veldig lett å ta frø av. De er store og kraftige, og det er enkelt å så dem rett ut i potter eller bed til våren. Valmuene (under) har bitte små frø. Du kan drysse dem forsiktig ut, eller knuse hele toppen.

Når jeg går rundt og kikker på de høstbrune bladene og frøkapslene som skinner i høstsola, har de sin egen stille sjarm. Snart kommer det snø og frost, og da forandrer de karakter igjen. Derfor rydder jeg ikke så mye i bedene nå.

Frøene må være ordentlig tørre før de legges til oppbevaring. Noen bruker egne papirposer til formålet. Jeg har også en samling tomme, små blikkbokser etter te, krydder og  pastiller som kommer til nytte. Noen frø kjenner jeg igjen. Men det hender jeg glemmer å merke, sår og tar overraskelsen som den kommer.

Lagringen skjer ikke så vitenskaplig. Jeg samler det hele i en litt større pappeske og setter den mørkt og kjølig i krypkjelleren. Det pleier å fungere.

Kari K.

This entry was posted in Foto, Hage and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Det er tid for å høste frø i hagen

  1. Fantastisk bilde av ringblomstfrø. Ser nesten ut som et urtidsdyr. Anne

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s