Kortgått mat: Årets siste epler på plass i tørka

Nå har jeg lov til å være litt eplekjekk. Det var god avling i år, og nesten alt er tatt vare på.  70 kilo er forvandlet til eplemost på Askin frukt- og bærpresseri, naboen har vært på selvplukk og en god del er brukt i matlagingen. Og så er det alltid godt med et friskt, usprøytet eple rett i magen. De få som er igjen, har fuglene ærlig fortjent.

Nå ble de siste eplene samelet på et brett rett før snøen kom. Ikke alle er like fine i skinnet, og noe måtte skjæres bort. Det ble likevel rikelig med fine epleringer, og jeg er glad for å ha investert i en tørke. Den har fem brett, så den tar unna en del når den dras igang. Tidligere har jeg tørket epleskiver hengende på snor. Problemet er at de lett muggner hvis det ikke blir nok luft mellom. I den gamle stekeovnen, uten varmluft, endte det gjerne med stekte epleskiver. Den mye har jeg ikke testet, men metoden er 60-70 grader og gløtt på ovnsdøren. Og til nybegynnere må jeg huske å si at du starter med å ta ut kjernehuset og skrelle eplene før du skjærer dem i skiver.

Epleskivene oppbevares på tette glass. De kan spises som snacks eller brukes i kaker, til grøt eller annen matlaging.

Kari K.

This entry was posted in Hage, Kortgått mat and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s