Utsøkt pepperkakedeig av mors håndskrevne oppskrift

pepperkakerKakedeig som skal kjevles tynt er ikke min favoritt. Men den gamle pepperkakeoppskriften mor har skrevet inn i sin personlige kokebok slår aldri feil. Jeg tror den er kommet fra tante. Husker jeg rett, gikk hun på kokkeskole på 40-tallet, men her ble det ikke spart på verken smør eller fløte. Var det jul, skulle det ikke spares. Og kakene smaker veldig godt.

Oppskriften: 125 g farin, 65 g smør, 225 g lys sirup, 1,5 dl fløte, 440 g hvetemel, 1 ts pepper, 1/2 ts ingefær, 1/2 ts nellik, 1/2 ts natron.

Bruk vekt, og gjør dette nøyaktig. Smør, fløte, sirup og sukker kokes opp i en kjele av avkjøles. Sikt i hvetemel og krydder til en løs deig og la stå litt kjølig over natten. Så er det bare å bake.

Kjevlingens kunst går i arv i annenhver generasjon i vår familie. Jeg har falt i mellom, så 20-åringen i huset er mye stødigere. Men jeg husker teorien. Dryss litt mel på bakebordet og deigen. Kjevle med lette tak fra midten og ut mot sidene – og la kjevlet gjøre jobben, som mor pleide å si. Hos oss er det mange former fra dyreriket, og på bildet er en elg på vandring i skogen.

Pepperkakene stekes midt i ovnen ved 180-200 grader. Når det har gått fem minutter kan du følge dem med blikket. Da går det fort fra lyst til mørkt brunt.

Advertisements
This entry was posted in Advent, Jul and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Utsøkt pepperkakedeig av mors håndskrevne oppskrift

  1. Mmm, så gode ut! Fint pyntet 🙂

  2. Pingback: Dyrene i pepperkakeskogen | perogkari

  3. Pingback: Pepperkaker på pinne og med pynt | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s