Gränna – Sveriges søteste by

 

Grenna2Grännapolka2Grenna1Ordet sukkertøystriper får en egen betydning når du kommer til Gränna. Den lille byen ligger i Småland, mellom Motala og Jønkøping og er for de fleste svensker kjent som polkagrisenes hovedstad. En søt lukt av sukker og peppermynte siver ut fra de mange hjemmekoselige sukkertøykokeriene, som ligger side om side. De trekker til seg turistene med fristende utstillinger, og polkagrismakerne demonstrerer sitt håndverk hver time i sommerhalvåret.

Den glovarme sukkertøymassen kastes, strekkes og tvinnes for hånd. Og da jeg vokste opp, var en pose polkagriser den mest typiske svenskegaven jeg kunne få, når noen hadde vært over grensen.

Grännapolka3Historien forteller at sukkertøyene har vært en del av Gränna siden tante Amalie startet produksjon i 1859. Hun hadde blitt enke og søkte om å få ha kokeriet som levevei. I dag kan du til og med se ungdom i sukkertøystripete antrekk i gatene.

Gränna2Selve byen ble grunnlagt i 1652, og idyllen blomstrer mellom den lave trehusbegyggelsen. Kikker du inn i smug og bakgårder, vil du finne små butikker, håndverksutsalg og kafeer.

Vi bodde på Grännastrandens camping, som er en meget veldrevet plass ut mot Vätern. Her er både hytter og “fastboende” campingvogner, så vi tok med oss teltet og fant oss en plass i bakkant, sammen med de andre omreisende.

Gränna3Nederst i Gränna finner du også en trivelig strandpromenade, mellom campingen og sjøen. Og du kan ta fergen over til Visingsø. Dit skal vi også ta deg med i et annet blogginnlegg.

Per og Kari

Advertisements
This entry was posted in Foto, Reise and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Gränna – Sveriges søteste by

  1. Pingback: Bli med på en runde øst i Sverige | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s