Glasriket: 13 svenske glassverk med mye forskjellig

Glasriket1Sørøst i Sverige finnes et område mellom Växjö og Kalmar som kalles for Glasriket. Her ligger 13 små og store glassverk som samarbeider om å markedsføre hele regionen som et sted du drar til hvis du er interessert i å kjøpe designglass, vaser, flasker eller pyntegjenstander i glass.

I dette området har det vært produsert glass helt siden 1742. I dag besøker over en million turister de forskjellige glassverkene som utgjør Glasriket.

Du kan lese mer om Glasriket og de 13 glassverkene på deres egen nettside. her finner du også oppdatert informasjon om overnattingsmuligheter og annet som hender i området:

http://www.glasriket.se/sv/

glasriketMange av stedene demonstrerer også glassblåsing, og enkelte steder – som for eksempel på Kosta – har de gjort demonstrasjonene ti populære publikumsshow.

Riktig spektakulært blir det når glassproduksjonen blir til en sirkusforestilling. Cirkus Glasriket hadde sin femte sesong i fjor med nysirkus, det vi si sirkus uten dyr, men artisteri bygget rundt en teaterliknende forestilling.

Nettsiden deres er ikke oppdatert for 2013-sesongen, men vi får tro at det blir nye forstillinger også i sommer.

http://www.cirkusiglasriket.se/

Kosta er det klart største glassverket, og hit drar nok også de fleste turistene. Hvis du synes at dette blir litt for svært og turistfelle-liknende, så kan du i stedet dra til noen av de mindre glassverkene som ligger langs riksveiene 31 og 28 i regionen.

Personlig fikk vi litt allergisk kløe med de store forholdene og mange menneskene på Kosta, så vi reiste videre til det vesle glassverket Skruf, lengst sørvest i regionen. Her fant vi flere bruksgjenstander i design vi likte, blant annet Bellman-kjøkkenglass som var en utgående serie, og vi derfor fikk kjøpt rimelig. Også en “Rainman” vinkaraffel ble med hjem til Langhus. Det er karaffel med hull i toppen og sil litt nedenfor, noe som gjør at vinen luftes effektivt når du heller den i glass. Morsomt patent, men det krever litt trening å bruke den.

Mange av de mindre glassverkene har slike egne spesialiteter. Derfor er de vel så spennende å besøke som de store.

Per og Kari

Advertisements
This entry was posted in Reise and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Glasriket: 13 svenske glassverk med mye forskjellig

  1. Torill Nordeng says:

    Hei, Per og Kari. Viste Torill Kulbrandstad bloggen, kan hun bli fast mottager?
    Torill Øisjøfoss [torilla@live.no] Som jeg, synes hun dette er fint alt sammen. Og hun har selv reist rundt i glassriket, og elsker julepynt.
    Hilsen Torill N

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s