Visingsø – Middelalderidyll og urtehage i barokkstil

Visingsø3Du kan kjenne et historisk sus når du sykler gjennom eikeskogen på Visingsø, eller tar en tur med Remmalagen. Dette er hesteskyss med holdeplass nær fergekaien.

Visingsø er ei langstrakt øy ute i Vettern. Den er 14 kilometer lang og tre kilometer bred, på det meste. Du kommer dit ved å ta ferge fra Gränna (se tidligere blogginnlegg). Grevskapet Gränna-Visingsø var det første og største i Sverige. Her regjerte Brahegrevene fra Visingborgs slott.  Du får en fornemmelse av storhetstiden på 16- og 1700-tallet når du går rundt i de staselige ruinene. Slottet ble ødelagt under en brann i 1718.Visingso1

Til Visingborgs slott hørte også en slottshage.

Visingsø1 Visingsø2Per Brahe d.y. reiste mye i Europa og  hentet både inspirasjon og planter som han tok med tilbake til øya og den klassiske barokkhagen. Lokalbefolkningen dro også nytte av denne kunnskapen om grønnsaker og urter, både til mat og medisiner. Urtehagen fikk sin renessanse i 1980, med nærmere 900 krydder- og medisinplanter, plassert i de gamle formasjonene. Men det skulle vise seg å være vanskelig for hageforeningen å betale utgiftene og holde orden på dette store hageanlegget på dugnad.

Visingso2Vi valgte å leie sykler og tråkke rundt på øya. Her finnes stille skogsruter og det er lite trafikk. Da vi trillet innom urtegården, fikk vi hagens spennende historie fortalt av  Iris Wall, som nå har tatt over. Området brukes også til kunstutstillinger. Wall-familien har en del opprydding å gjøre, men du kan fint se de stramme barokkbedene omkranset av lave buksbomhekker. Den lille butikken er også verd et besøk.

Visingsø4Det er ikke noe pes å skulle få med seg alt på Visingsø. Du kan rusle en tur langs en av vandringsledene, stikke innom en liten kafe eller ta en dukkert i det oppvarmede Kumlabybadet. Og du er aldri langt fra en rød, liten stuga.Stuga2

Foto: Per og Kari

Advertisements
This entry was posted in Hage, Reise and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s