Øland: Det store alvaret

Hvis du legger turen til Øland, utenfor Kalmar sørøst i Sverige, så er en tur ut på det store alvaret en av de obligatoriske opplevelsene du må få med deg.

Alvaret1Dette ca. 260 kvadratkilometer store området som utgjør rundt en fjerdedel av Øland, er noe helt særegent. Det er vernet av svenske myndigheter, og står på UNESCOs verdensarvliste.

Alvaret2Å komme ut på alvaret er litt som å komme ut i det store intet.  Det vokser ikke mange store trær på det tynne jordlaget, men mye busker og kratt. Det er nesten som å komme ut på en svær vidde, og i tåke er det lett å miste retningen og rett og slett gå seg bort.

For krimlesere er nok alvaret best kjent gjennom Ølands-trilogien til Johan Theorin, og spesielt starten på den første boka «Skumringstimen» gjør at du kan kjenne på uhyggestemningen ute på alvaret en høstettermiddag når tåken siger inn over landskapet.

Men, som med alt annet, en sommerdag i sol fordriver alt som heter uhygge langt vekk. Da er også sikten så god at du kan gå langt innover det ensartede landskapet uten fare for at du ikke finner veien tilbake.

Alvaret3Det er flere måter å komme seg ut på alvaret. Flere bilveier skjærer gjennom alvaret på tvers av øya, og enkelte steder er det laget til parkeringsplasser som du kan gå ut fra. Du kan også sykle ut på området, men på grunn av blant annet beitekyr er det lagt opp mange steingjerder som du må løfte sykkelen over. Bruker du beina, er det satt opp små gardintrapp-liknende «bruer» over steingjerdene på mange passeringspunkter.

Litt nord for midten av alvaret ligger Möckelmossen, en liten og grunn innsjø der du som oftest kan oppleve fugleliv, blant annet sandlo og gråstrupedykker. Vi syklet ut til området, parkerte ved veien og gikk innover. Her vaier også hundrevis av hvite myrull i vinden. Dette er en fin plass å gå til fra en opparbeidet parkering langs bilveien, og et godt sted å sitte og bare se på landskapet eller fuglene, lytte til vinden, og la kvarterene – eller timene – fly.alvaret2Og mens vi startet med Det store alvaret i dramatisk lys, avslutter vi med et fargerikt og lystig sommermotiv.alvaret1

Foto: Per og Kari

Advertisements
This entry was posted in Reise and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Øland: Det store alvaret

  1. Så ut som et helt fantastisk vakkert sted 🙂

  2. Pingback: Himmelblå sikori i svensk sommersol | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s