Myanmar: Shwedagon et gyllent underverk

Myanmar er et land fullt av pagoder, templer og stupaer. Men ett sted overgår alt annet, og det er Shwedagon i utkanten av hovedstaden Yangon.

Shwedagon1Reiser du organisert, vil Shwedagon helt sikkert inngå i programmet. Benytt sjansen. Reiser du alene, er dette et sted du bare må få med deg!

Selve hovedpagoden, «Den gylne pagoden» er 98 meter høy. Og hvis det er noe sted i verden det går an å snakke om «et fjell av gull», så må det være nettopp her. For hele den nesten hundre meter høye kuppelen består av rent gull!

I tillegg til noen tusen diamanter og andre edelstener…

svedagon3Ifølge legenden skal stedet ha eksistert som et hellig sted i over 2600 år, noe som gjør Shwedagon til den eldste historiske pagoden i Myanmar, og i verden for øvrig. Folk strømmer til for å be, og det er ekstra mange der ved solnedgang.

Arkeologer er imidlertid usikre på den alderen, og tror den er ganske mye yngre. På grunn av blant annet jordskjelv, er den blitt gjenoppbygget flere ganger, og det alle er enige om, er at dagens hovedstupa fikk sin form i 1769.

Shwedagon3Rundt hovedstupen ligger åtte mindre, og de representerer hver av ukedagene. Hvis du for eksempel er født på en tirsdag, så vil dette være din pagode. Den skal du sette deg foran og bukke dypt tre ganger.

Sannsynligvis har du nå stoppet opp, mens du lurer på hvordan åtte pagoder kan representere sju ukedager… Forklaringen er at onsdag er delt i to; én for de som er født før 12.00 og én for de som er født etter. Logisk og enkelt!

Du skal også øse vann, der antall øser representerer alderen din. Ifølge vår guide er dette måten mange unge mennesker finner ut hvor gammel en potensiell kjæreste er…

Det koster fem dollar å komme inn i Shwedagon, hvis prisen er den samme som for et år siden. I tillegg må de som ønsker å fotografere kjøpe en fototillatelse som også koster fem dollar. I reisehåndbøkene står det at denne tillatelsen ikke blir  håndhevet veldig strengt, men vi kjøpte for å være på den sikre siden.

Shwedagon2Shwedagon ligger på en høyde, og for å komme deg opp til platået med pagodene, kan du enten ta deg fra en av de fire inngangen til en heis eller gå de innvendige trappene. Selv på varme dager, er det svalt og godt der.

Når du kommer opp, går alle med klokken rundt. Det oppleves nesten slik at du «flyter» med strømmen av mennesker.

svedagon2Og mennesker finner du mange av! Siden dette er et av Myanmars mest hellige steder, vil du alltid ha mange munker rundt deg, i tillegg til turister av alle slag. Men også den jevne burmeser (heter de fortsatt det?) tar med seg familien for å gjennomføre ritualer foran pagoden som representerer ukedagen de er født. Det gir god karma å ha besøkt Shwedagon. Disse unge novisene er samlet til bønn.

Selv om kuplene er av gull, og pyntet med diamanter og edelstener, glitrer de ikke lenger når mørket faller på. Så da tennes i stedet de små fargede lampene som er hengt opp på de forskjellige pagodene, pluss litt flomlys på den nesten hundre meter høye hovedstupaen.

Shwedagon er et fantastisk skue enten det er lyst eller mørkt!

Per

Foto: Kari og Per

Advertisements
This entry was posted in Reise and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Myanmar: Shwedagon et gyllent underverk

  1. Pingback: Myanmar: Yangon er et stort marked | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s