Kristianopel – rosenes by i Sverige

kristianopel1

kristianopel2Vi hadde lest at Kristianopel skulle være en blomstrende liten by, så da vi kjørte sørover fra Kalmar i fjor sommer, måtte vi ta en tur innom. Det var en underlig opplevelse å gå ut av bilen på parkeringsplassen og kjenne en søt lukt av roser kile i nesen. Den lå som et lett sommerteppe over hele stedet. Bildet over er fra butikken Sköne Ting.

Kristianopel har fått tilnavnet rosenes by på linje med Molde her hjemme. Den ligger i Blekinge, med flott utsikt over Kalmarsundet mot Øland. Historien er lang. Garnisonbyen ble bygget av danskekongen Christian IV på begynnelsen av 1600-tallet for å forsvare seg mot svenskene i nord. Bastante murer minner fortsatt om at det var en urolig tid i Norden.

kristianopelI dag er byen en sommeridyll. Velholdte trehus ligger langs de rette gatene, og det ser ut som om de som bor i Kristianopel er blitt enige om at hage og blomster må det være. Her er både det stilrene, humoristiske og overdådige.

kristianopel9Byens offisielle blomsterkasser bærer også preg at  det ikke er noe knussel. De bugner av prydtobakk, flittiglise og andre fargeklatter.

Mange hageinteresserte tar turen til Kristianopel for å besøke Rosengården.

kristianopel3Kristianopel4Her kan du gå inn i den frodige hagen og se en av Sveriges største, private rosesamlinger i fri utfoldelse. Stedet er fremfor alt kjent for sine gammeldagse sorter, og du kan kjøpe med deg roser, stauder og pelargonier. Vi nøyde oss med det siste. Her er også en liten butikk med rosegele, rabarbrasaft og annet spiselig.

…Og der dukket meldingen opp om at fremtiden til Rosengården er uviss. Tidligere eier gir seg.Kristianopel6

Skulle du bli sulten etter en vanding i byen, kan vi anbefale Kristianopel Gästgiveri. Her får du hjemmelaget mat servert i et hyggelig 1700-tallsmiljø.

Kristianopel5Vi ferierte i denne delen av Sverige i fjor sommer. På turen fra Øland til Malmø var vi også innom Holma Skogsträdgård, som er et eksperiment med å blande hageplanter med det som vokser ute i naturen. Vi gjorde også en stopp hos Klinta kryddor & grønt. Disse to stedene skal du få bli bedre kjent med senere.

Tekst og foto: Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Hage, Reise and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Kristianopel – rosenes by i Sverige

  1. Fine bilder fra Kristianopels roseblomstring 🙂 Jeg var på besøk hos noen venner som drev gjestgiveri i Kristianopel for en del år siden. Jeg ble også fascinert av den frodige blomstringen, men var ikke klar over at dette er Sveriges roseby 🙂 Hageinterressen min tok egentlig av når vi bygget hus i Spania.. Nå er jeg nært opp til hva jeg vil kalle en “hagenerd” 😉
    Ha en fin dag
    Stein

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s