Du kan sette ut plantene når faren for frost er over

hagemessehandelNår kan jeg sette ut plantene? Dette er et spørsmål jeg har fått mange ganger fra venner og kolleger. Svaret er enkelt, hvis vi ikke snakker om stemorsblomster og andre av det meget hardføre slaget.  Når du er sikker på at faren for frost er over. Og når er det? Dette avhenger av hvor i landet du bor, så det kan være lurt å forhøre seg hos noen som følger med på været.

småplanterPersonlig er jeg av det utålmodige slaget, og nå ser stua ut som et gartneri med akutt plassmangel. Tomater og chilli må ha større potter, augerginen vokser som om den skulle gå på dop og pelargoniene klemmer seg sammen og ønsker seg bedre plass. Men jeg vet så alt for godt at det ikke er noen vits i å være med i mesterskapet om å plante raskest ut, og det deles ikke ut medaljer for den som er først. Her i Akershus har jeg en huskeregel som sier at er det fullmåne i uka etter 17. mai, og det blir klarvær, går det ille. Uansett bør jeg holde ut til i sluten av måneden. Plantene på bildene er ute på prøve til ompotting.

Herding av plantene er viktig. Har du få, går det greit. Du kan starte med å sette dem ut noen timer en mild gråværsdag og øke etter hvert. Både sterk sol og kald vind kan skremme livet  av dem. Jo flere planter du har, dess verre er denne pendeltrafikken. En løsning kan være å samle plantene ute på et lunt sted og dekke dem til med fiberduk. Jeg har også bredd over mine et tynt laken.

Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Hage and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s