Kjøkkenhage: Bønner, sjarlottløk og agurkurt helt enkelt

agurkurt Når noen spør meg hva de skal starte med i kjøkkenhagen, svarer jeg ofte salat, sukkererter og gressløk. Men det finnes også mange andre velsmakende grønsaker og urter det er enkelt å få til. To av mine favoritter er bønner og sjarlottløk, og sår du noen frø med agurkurt (bildet over fra sist sommer), er du garantert noen frodige planter med blå blomster.

bønnerspireBønner2Det finnes lange lister med forskjellige slags bønner. Høye, lave, små, store, grønne, gule, røde. Men er du nybegynner kan du kjøpe en frøpose med aspargisbønner (grønne) og en med voksbønner (gule på bildet). Begge får små, runde skolmer som brukes hele.

Bearbeide jorden godt og sett frøene etter anvisningen på pakken.  De trenger ikke så mye spesialbehandling, men sliter du med snegler, så må de nok opp fra bakken. Har du liten uteplass, så bruk store potter. Bønner er knallgodtsom tilbehør til mange matretter, eller lettkokte som en liten lunsj, med litt smør og salt.

Bønnene trenger varme i jorda for å spire, så det er helt greit å sette dem nå. Du kan finne mer bønneinspirasjon på denne side: Albinus frø.

sjarlottløk“Sjarlottlauken” fikk sin renessanse med Arne Brimi. Jeg er godt kjent med den fra mors kjøkkenhage, der avlingen var så stor at vi hadde hele vinteren. I år kjøpte jeg en enkel pose med setteløk i hagesenteret. Plasserte løken fint på rader med roten ned og toppen opp, og det tok bare noen få dager før de spiret. Den ene setteløken utvikler seg til flere, og de er høsteklare når gresset visner. Du kan selvsagt høste noen små under veis. For lagring nå de tørke på et tørt sted. Jeg pleier å oppbevare sjarlottløken i et tøyhandlenett.

Agurkurten er en artig plante. Og har du sådd den en gang, har du sådd den en gang for alle. Den vil alltid frø seg, men de nye skuddene du ikke vil ha, er det meget enkelt å dra opp. I år ser jeg at det kommer noen ved sjarlottløken og andre ved salaten, så jeg får se hvor mange som får bli med videre. Bladene på arurkurten smaker friskt i salater, og de knallblå blomstene kan du spise så mye du vil av. Dekorativ er den også.

Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Hage, Kjøkkenhage for nybegynnere and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s