Hampton Court Flower show 2013: En folksom fargefest

hampton4hampton1Under årets store hagefestival ved Hampton Court Palace i London var inntrykkene til tider så hete at det luktet svidd. I første showhage rett ved inngangen var det tent opp bål, og den strie strømmen av publikum tråkket inn gjennom røyken i et “brannherjet” område. Glødende planter, rustent jern og en bakvegg som understreket stemningen gjorde sitt til at de 25 plussgradene kjentes enda varmere. Så gled det hele over i en ny tid, med lysere lettere nyanser.

Knallfarger, mot vårgrønne strå som vaier i vinden, var et blikkfang som sugde til seg kameraets oppmerksomhet.

hampton2hampton3I denne bloggen vil jeg vise noen av hovedtrendene fra årets mange showhager, og så kommer vi tilbake med flere bilder og detaljer litt senere. Dette var første besøket vårt til det tradisjonsrike Hampton Court Palace Flower show, som hadde sin spede begynnelse på 1600-tallet. Nå har det vokst til en gedigen happening fem dager i juli.

hampton9Det er det britiske hageselskapet Royal Horicultural Society som står bak, og her finner du alt du kan tenke deg innenfor temaet hage. Et sirkustelt med roser, andre med klær, hageutstyr eller stueplanter og stauder. Showhagene ligger tett i tett, og mellom alt dette kan du slå deg ned under de store trærne i slottsparken og nyte en is, et glass champagne eller bare kose deg og se på det yrende livet.hampton6

hampton7Demonstrasjonshagene var svært forskjellige, men fargtrenden var helt tydelig. Lys gul, blågrå, dyp klar rød, og sartere lilla og rosa nyanser som fyll mellom blikkfangene. Gul ryllik, gule lupiner, dyprøde små nelliker, og ikke minst blå og grå tistler var mange designeres favoritter.

Tistlene stakk seg fram over alt, og ser svært dekorative ut. Men peronlig har jeg luket så mange stikkende slektninger i mitt liv, at jeg vil kvie meg for å slippe dem løs i staudebedet. En annen blå gjenganger som ikke har gått av moten er lavendel. Og når du ser på utvalget forstår du at lavendelblått kan være så mangt.

hamptonDe lyse, sarte fargene finnes fortsatt. Hvite og kremgule revebjeller, lammeører, prestekrager, og ikke minst takløk i kombinasjon med andre planter.

For egen lommebok var det en stor fordel at vi ikke kunne kjøpe med så mye fra utlandet. Det ble noen frøposer med erteblomster og akeleier, og fargeglade smålykter til det nye drivhuset vårt. På messeområdet traff vi også representater fra drivhusfirmaet, som kunne gi noen tips med på veien videre.

hampton8Så litt praktisk: Vi hadde kjøpt billettene til hagefestivalen hjemmefra på nett, og valgte å betale for å være der hele dagen. Vil du også se på Hamptone Court Palace og hagen der, må du sette av mer tid, skal det ikke bli bare pes. Nettbekreftelsen måtte byttes i fysiske billetter i luken ved inngangen.

Opprinnelig så vi for oss å ha en fredelig båttur fra Westminster Pier til Hampton Court. Den tok tre og en halv time én vei, så vi ombestemte oss og tok toget. Det går fra Waterloo stasjon, og tar 40 minutter. Belag deg på kø i alle ender, men folkemassene løser seg opp inne på det store festivalområdet.

Tekst og foto: Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Hage, Reise and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Hampton Court Flower show 2013: En folksom fargefest

  1. Pingback: Nye hagetrender fra Hampton Court Flower Show | perogkari

  2. Pingback: Hagemesser, hagedager og hageshow i 2014 | perogkari

  3. Pingback: Hagemessen 2014: Fargesmell, fagprat og artige ideer | perogkari

  4. Pingback: Hagemesser, hageshow og hagedager i 2015 | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s